С програмна реч пред новоизбраните депутати, в която бяха замесени тленни останки на изядени хора във фризер и "бушуващото" тяло на Бойко Борисов, излезе днес партийният лидер. Борисов бе събрал народните си избраници, за да съобщи решението кои са посочени за ръководство на парламентарната група и кое ще е предложението на партията за зам.-председател на парламента, като по стара традиция монологът се разви в много различни сюжетни линии.

Първо Борисов пак обяви, че е имало "манипулации" с машините на вота, корпоративен вот, купен вот. А после затвърди и тезата си, че Централната избирателна комисия е организирала едва ли не служебна победа за "Има такъв народ". Както е известно, партията на Станислав Трифонов е първа политическа сила заради гласовете от чужбина, а разликата с ГЕРБ е около 15 000 гласа.

"Три дена броиха половин процент и то главно от чужбина" и сега се оказвало, че от тези 39 СИК 9 не са предали изборни книжа и ЦИК - тяхната избирателна комисия, е установила разминаване", заяви Борисов.

Обаче "твърдото ядро на партията се оказа по-твърдо отколкото си мислихме и натискът, манипулациите, машинациите, задържанията, виканията, разпитите, за да уплашат хората, но... разликата накрая трябваше да я натаманяват, за да могат ИТН да излязат малко пред нас".

Това обаче нямало никакво значение, защото дори и ГЕРБ да била първа политическа сила, нямало да предложи правителство.

После се мина на опонентите.

"Такова мрънкане, такова слагане" , обяви по адрес на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов Борисов.

Когато трябвало да се купят F-16 и ДПС подкрепи ГЕРБ, това било "тъмна, гадна сделка", "а те сега щели да правят компромиси" - допълни лидерът на ГЕРБ, въпреки, че от ДБ отричат всякакво взаимодействие с Движението.

После Борисов обяви как кадрите на ДПС вече били назначение, после и тези на БСП, а сега се назначавали тези и на ДБ, в т.ч. в Българската банка за развитие (въпреки че ГЕРБ назначи свои кадри във всички ключови публични предприятия малко преди края на мандата на кабинета "Борисов"). 

След това партийният лидер заръча на депутатите си да се фокусират върху една цел - ваксинацията, като не пропусна да изтъкне, че сега имало "бездействието и корупцията на Кацаров, Радев и компания, че Кацаров е просто лъжец, но Радев стои зад него, защото през някоя пицария са раздадени торбичките". Последва изтъкване колко ваксини е осигурил той като ходел да се "моли" "по Виена, по Европа", а сега сме щели да даряваме препарата. Не бяха отчетени различните обстоятелства при "преди" и "сега".

15% от българите са имунизирани, изчисли още Борисов и обяви:

"Искам всички да се ваксинираме, включително и аз. Като личен пример. Досега не съм, защото д-р проф. Ангелов ми казва, че при толкова много антитела ще бушувам. Но въпреки бушуването за личен пример ще се ваксинирам. За да видят хората, че това е единственото спасение".

А "зелените коридори" били затворени, за да му отмъстят. Унищожили ваксинационният план и т.н.

После лидерът на ГЕРБ пак заговори за репресии и на предна линия бе изкаран един "репресиран" - Георги Мараджиев, координатор за Пловдив, където се проведе МВР акция за купуване на гласове, за да разкаже за "влизане в дома, влизане при родителите, над 80-годишни, фризера са отворили".

- А може да съм сложил там изядените хора, някоя мръвка... Негодниците ниедни! - отвърна лидерът, за да разсмее залата, визирайки т.нар. "канибалски случай", по който бе викан в МВР.

И покрай това обяви, че "на разпит" е и бившата министърка на регионалното развитие. Къде и за какво - не се разбра. Но пък както стана известно и покрай доклада на Сметната палата, дейността на "Автомагистрали" под нейното ръководство е меко казано съмнителна.

"Аврамова я няма, защото е на разпит. Уж е депутатка избрана вече... Няма закони, няма нищо. Получава призовка - отива на разпит", констатира Борисов, визирайки депутатския имунитет.

После потокът на мисълта се насочи към достояване на магистралите, ВиК. А след това пак към политическите опоненти и дали щяло да бъде съставено правителство.

"На всичко са готови, само че не знам Слави Трифонов дали е готов. Познавам го, той е умен човек. Като знае как Мая (Манолова) предаде БСП, как Реформаторският блок се врътна на втората година и ни изостави - не знам доколко им има доверие. А в момента, в който си гласуват правит, Радев си така, пляска с ръчичките, ще си прибере версиите и всичко ще се изсипе на гърба на Слави Трифонов."

А подкрепата от ДПС щяла да излезе "много скъпа" на Трифонов.