Първото заседание на парламента стартира малко след 9.00. То бе открито от най-възрастния депутат - Мика Зайкова от "Има такъв народ". 214 депутати се регистрираха при проверката на кворума.

"Това е привилегия, която аз уважавам много и съм много щастлива, че съм сред вас. Надявам се да видя усмихнати лица и готовност да споделим своите знания и умения в полза на България.

Суверенът ни избра, аз разчитам на неговата мъдрост.

Искам да ви призова - нека да бъдем добри, усмихнати, конструктувни, да работим за мечтата на този народ за просперираща България. За един народ, който има достоен живот и е достоен член на ЕС", каза родената през 1942 г. Зайкова.

Тя заяви и кои са според нея поуките от изборите:

"Народът ни каза, че не иска да живее повече така, че иска промяна. Всички партии на промяната повишиха своя резултат.

Избирателите не дадоха мнозинство на нито една партия  и ни казаха: "дами и господа, работете заедно". За да осъществите мечтата за България. Мечтите трябва да се сбъдват".

Третата поука според Зайкова е се крие в ниската избирателна акитвност. Според нея посланието в това е "хайде вече да спрем с демократичните процедури и да се захванем за работа".

"Нито ще е лесно, нито ще е бързо. Това трябва да го знаят всички българи. Но е възможно. Това го показаха нашите колеги от служебното праивтелство (аплодисменти)", каза Зайкова.

Тя акцентира върху съдебната власт, Според нея главният прокурор трябва да бъде контролиран и сменяем.

"Искаме да направим България просперираща. Имайте го предвид при всяко решение. Имаме да правим много реформи. Трябват ни не учители, които пишат тройки вместо двойки, за да си получат заплаите", каза Зайкова.

И изтъкна:

"Конфронтацията и омразата са път заникъде."

Зайкова каза още, че в България пенсията се равнява на една трета от дохода, който човекът е получавал, когато е работил. Докато в западни страни този дял е 70%.

"Трябва да помислим как дапомогнем на нашия бизнес. От него зависи да имаме продукжия с висока добавена стойност", каза още Зайкова.

И изтъкна, че отдавна се говори за дигитализация на управлението, но тя не се случва, заради корупция.