Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров обеща съвсем скоро да има "реални, представителни данни" за преболедувалите COVID-19

"Ще видим най-малкия брой на хората, които са се срещали с вируса", каза той пред подкаста на БНР, посветен на ваксинацията в България, в четвъртък.

Кацаров обясни, че министерството е възложило на консорциум от софтеурни компании, които работят в сферата на здравеопазването, да обработят цялата налична информация на направени тестове - PCR, антигенни, хората, които са се лекували вкъщи и т.н. Те събират такива данни, този процес тече, добави той.

"Искаме да стъпим на 100 процента сигурните числа. Допускаме, че броят на хората, които са се срещали с вируса, е по-голям от тези, които регистрираме. Но то е допускане", уточни министърът.

Заявка да се направи пълна оценка на хората, които са се срещали с вируса, Кацаров даде още в първите дни от встъпването си в длъжност. Тогава той говореше за нянакво серологично изследване на антитела с представителни извадки, но впоследствие стана ясно, че нещо подобно трудно може да се реализира.

Здравният министър добави, че към момента статистиката е точна само за хората, които са се лекували в болница.

Трябва ли да е задължителна ваксинацията при медици и работещи в социални домове?

Министърът не даде категоричен отговор на въпроса дали трябва да се мисли за задължителна ваксинация при медици и работещи в социалните домове.

Вече нееднократно главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев се обявява "за" подобна мярка като вчера каза, че смята да направи и такова предложение.

"Не е недопустимо да се предявяват по-високи претенции към хората, които работят в тези сфери - в лечебните заведения и в социалните домове", беше коментарът на здравния министър по темата.

Той обясни, че при тези групи ваксинацията вече не е въпрос, "който касае само теб", а застрашаваш живота и на други хора.

"Те са риск, заплаха за хората в тежко състояние - възрастни, тежко болни.

Един лекар не може да бъде против ваксинацията", отбеляза министърът.

Той обясни, че миналия месец изпратил много настоятелна препоръка персоналът на старческите домове да се ваксинира.

"Не сме правили проверка за ефекта дали това е изиграло своята роля. Но според мен в тези места всички трябва да са ваксинирани", каза още той, без да уточнява как това ще бъде постигнато.

Кацаров каза, че процентът на ваксинираните медици и работещи в социалните домове е под 50 на сто.

"Спомняте си, че в този злополучен план за ваксинацията, приет още миналата година, те трябваше да са ваксинирани на 100 процента още през януари и февруари", добави той.

Министърът се спря и на причините за нежеланието за ваксиниране сред тези професионални общности.

"Там се излага аргументът, че повечето хора са преболедували. Има аргументи, колкото медицински, толкова и немедицнски. Но те представляват риск. Не е ясен вирусът, ваксинирането е начинът да се предпазим", повтори той.

По думите му "няма такава професионална група, която да можем да кажем, ето тези хора са се ваксинирали и вече сме спокойни".

Над 60 на сто ваксинирани с първа доза сред хората над 60 г.

Като някакъв успех министърът отчете сравнително високо ниво на ваксинационно покритие при хората над 60 г. - над 60 процента с една доза.

"Ако те се ваксинират на 100 процента, може да си отдъхнем, да сме по-спокойни", каза той.

Кацаров даде като пример за ползите от ваксинациите страни като Израел, САЩ - сега при тях има рязък спад на тежкоболните и смъртните случаи.

"Спомняте си, че САЩ беше страната с най-висок брой заразени и смъртни случаи в целия свят. Сега нещата далеч не стоят така", каза той.

"Примери, че ваксината върши работа, има доста. За другите мерки не е така сигурно. Мерките за дезинфекция, за спазване на дистанция между хората вършат своята работа, даже нямаше и грип. И двете вълни, които преминаха, бяха на фона на мерки, ограничения. Може да се проследи не само у нас, но и в другите страни, че тези мерки моделират, отслабиха вълната, мащаба на пораженията, но не я предотвратиха. Единственият метод, който се оказва, че предотвратява вълна с тежки последици, е ваксинацията. Преди и след ваксините са много различни нещата", посочи министърът.

Той добави, че смята, че хората, които са преболедували, също трябва да се ваксинират. Даде за пример себе си. Кацаров се имунизира с ваксината на "Янсен" след тежко проболедуване през ноември-декември (чиито последици бяха обект на друг скандал).

"Еднократна доза е достатъчна. Нямах странични ефекти. Съпругата ми, която се ваксинира заедно с мен, имаше леко неразположение след ваксинацията, леко покачване на температурата", уточни той.

Подчерта, че при близо 2 млн. сложени дози ваксини в страната няма регистирани тежки странични ефекти - няма тромбози, няма миокардит.

"Нито един смъртен случай или тежки последици", повтори той.

Регионалните различия. Най-висок е процентът в София

Има регионални различия във ваксинирането. То върви с по-бързи темпове в големите градове. Там възможностите за достъп са по-големи, повече са активните хора, които пътуват, нуждаят се от сертификат, обясни министърът. В София процентът на ваксинираните е най-голям. Кацаров припомни, че за по-отдалечените места е осигурено мобилно ваксиниране - мобилен екип може да бъде поискан или чрез личния лекар, или чрез обаждане в РЗИ. 

"Според мен причините за лошите резултати са както културните традиции, така и податливостта на теории на конспирации, това ние си го носим", смята министърът. Като добави, че по принцип няма силни антиваксърски настроения и имунизирането при децата е във висок процент, но "COVID ваксинацията е много различна, тук сме на 20 процента".

След причините за сегашната ситуация той посочи и вземаните решения от предишното ръководство на здравното министерство:

"Първо закъсняха ваксините, второ - внесоха се огромно количество ваксини, които хората отказват да ползват. Такъв е случаят с "АстраЗенека", не се планира и не се проведе информационна кампания, за да се разясни на хората ползата, недостатъците, разговорът да е разумен на базата на аргументи. Липсата на такава кампания отвори вратата за теории, слухове, фантасмагории, че няма да могат да забременяват, че няма да е плодовит мъжът, че ще се промени полът. Ако не предоставиш информация, тя ще бъде запълнена с нещо друго - няма вакуум. Щеше да е по-лесно, ако в началото не беше допуснато това."

Кацаров посочи, че леталитетът от COVID-19 в България е твърде висок  - около 4 на сто, т.е. на 100 регистрирани заразени, четирима умират. Тези данни трябва да се съпоставят с факта, че няма нито един починал от ваксина в страната, наблегна той.

 
Днес стана ясно, че страната ни дарява над 170 хил. дози на Бутан.

"До този момент не сме унищожавали ваксини с изтекъл срок на годност, но има сериозен риск", каза още министърът. До края на юли изчита срокът на годност на около 17 хил. дози от "АстраЗенека".

Вече дарихме, ще продължим с този процес. Не е редно при положение, че светът страда от недостиг на ваксини, да изхвърляме, има страни, в които хората нямат никакъв достъп до ваксини.