В Бюрото по защита към главния прокурор работят 150 души, повечето от които не правят друго, освен да охраняват Иван Гешев на 3-сменен режим. Това обяви пред бТВ служебният вътрешен министър Бойко Рашков по повод дейността на въпросния орган, който по принцип трябва да пази застрашени лица, участващи в наказателни производства. През цялата 2020 г. обаче - по данни на вътрешния министър от отчета на звеното, като се бе явил с документа в студиото, Бюрото не е защитавало нито един свидетел, пазило е само... служители на прокуратурата.

Годишният бюджет на структурата, която вече е под опеката на обвинител №1, е близо 10 млн. лв. 

Този орган, чиято основна цел е да пази защитени свидетели на държавното обвинение, е с бюджет между 9-10 млн. лева годишно.

"Това е Франкенщайн - нито е полицейски орган, нито орган по сигурността, нито е разследащ орган. Това са служители, назначени персонално от главния прокурор и получават по-високи заплати от служителите в Националната служба за охрана и МВР", заяви Рашков. И попита реторично от какво толкова много се страхува главният прокурор.

Припомняме, че с промени в Закона за НСО по времето на ГЕРБ, бе дадена възможност главата на държавното обвинение да се откаже от услугите да държавните гардове. И да се сдобие с други. 

По-рано днес в парламента депутати от "Изправи се БГ. Ние идваме", начело с Николай Хаджигенов, внесоха законопроект, с който да отнемат наричаното дори паравоенно звено от главния прокурор - Бюрото да премине към министъра на правосъдието и да влезе във функциите си по защита на свидетели. 

 "Дори държавният глава не разполага с охрана, с каквато разполага Гешев. Затова ми се струва дори закъсняло предложението в парламента да бъде ликвидирано Бюрото", добави Рашков по този повод.

Пак днес се разбра, че Агенцията за държавна финансова инспекция е влязла в Бюрото по защита към главния прокурор за проверка. По информация на БНТ се проверяват разходите на звеното. А новината дойде, докато във Висшия съдебен съвет течеше дебат по сигнала на правосъдния министър Янаки Стоилов за предсрочно прекратяване на мандата на Гешев. Съвсем очаквано обаче мнозинството във ВСС защити главния прокурор и заключи, че искането на освобождаването му е недопустимо. 

По темата с Бюрото за защита и последните промени в закона, с които то, минавайки под шапката на главния прокурор, получи и повече правомощия - в това число и полицейски функции (както се видя при влизането на прокуратурата в президентството на 9 юли 2021 г.) са на вниманието на Конституционния съд. Той бе сезиран от президента Румен Радев. По делото правно становище в защита на органа е постъпило само от самия Гешев. Всички останали правни мнения, поискани от КС, застъпват виждането, че измененията в закона са противоконституционни. Решението на КС обаче предстои, а той няма срок, в който трябва да се произнесе.

"Ако днес ВСС спаси главния прокурор, утре няма да го спаси"

По повод предизвестения финал на дебатите по искането за освобождаване на Гешев от поста му във ВСС, служебният вътрешен министър днес коментира:

"Ако днес ВСС спаси главния прокурор, утре няма да го спаси".

"Подобен резултат, естествено, беше очакван. Това е очаквано, особено от този състав на ВСС", коментира Рашков - на фона на това, че Гешев днес по време на "защитата си" обяви как целта на акцията срещу него всъщност не е той , дискредитиране на самия ВСС. 

Думите на Гешев, че исканата му остава е политически акт, Бойко Рашков коментира така:

"Това не са политически атаки, това е реакция срещу действията и поведението на Иван Гешев от момента, в който беше назначен на този пост. Той направи много груби грешки като главен прокурор, като юрист и може би очаква, че тъй като е недосегаем, никой няма да реагира срещу това негово поведение и срещу поведението, с което тласка цялата прокуратура към подчиненост на политическата власт."

В петък Народното събрание по план трябва да изслуша и Рашков, и правосъдния министър Янаки Стоилов за сигнала срещу главния прокурор, с който днес ВСС отказа да се занимава. Предложението за изслушване е на депутати от ПГ на "Изправи се БГ. Ние идваме".