"Има такъв народ" не е искала и не иска подкрепа за съставяне на правителство от ДПС.

Това обяви зам.-председателят на ИТН и председател на парламентарната група Тошко Йорданов, след като днес представители на двете партии се срещнаха в рамките на консултациите, които първата политическа сила провежда от миналия петък в Народното събрание за потенциално съставяне на кабинет. Така се оказа, че разговорите са били само около изложените приоритети - според Йорданов. И Движението може да гласува "по съвест" за избора на евентуален кабинет. Оттам обаче зявиха, че са поставили условие.

"Ние всъщностне сме искали подкрепа от тях за евентуален кабинет, просто изложихме нашите приоритети.

Всички парии, включително и ГЕРБ, биха казали, че са "за" съдебна реформа, така че просто си изложихме приоритетите. Те казаха, че за тях персоните и личностите в евентуалния кабинет са важни, ние уточнихме, че това е наша отговорност и няма да взимаме съвети от никой, нито ще позволим някой да ни казва кои да са хората. Така че тук бяхме пределно ясни", заяви след края на срещата Тошко Йорданов.

А след като кабинетът бъде подложен на гласуване, от ДПС щели да си преценят "харесват ли им или не" министрите.

"Но пак повтарям - подкрепа от тях не сме търсили. Нито те са ни предлагали хора."

С условие обаче, излязоха от ДПС към "Има такъв народ". 

"Слушахме идеите на ИТН за техните приоритети. Повечето от идеите ни съвпадат.

Безусловно имаме и рзличия, но ние от наша страна заявихе, че безусловна подкрепа няма. 

Посочихме едно неотменимо условие - възстановяването на нормлността в политиката и демокрацията, което за нас означава НС да заеме мясртото си според конституцията и държавният апарат да не се ползва като бухалка срещу гражданите и бизнеса, а за създване на добър бизнес климат. Това беше условие, от което няма как да се откажем", заяви лидерът Мустафа Карадайъ.

 Дали това условие може да бъде препратено към санкциите на САЩ по закона "Магнитски" - е въпрос на тълкувание.

Персоналният състав на кабинета за нас също е от значение, като категорично зявихме, че няма да предлагаме министри, посочи още лидерът на ДПС.

Иначе в началото на срещата и от двете страни прозвучаха взаимни любезности - за осигурения диалог в дух на добронамереност.

В срещата от страна на ДПС участва лидерът й Мустфа Карадайъ, както и депутатът Йордан Цонев.

От ИТН представителите са зам.-председателят на партията Тошко Йорданов, депутатите Виктория Василева, Филип Станев и други.

"Провеждаме тези срещу с чувство за отговорност за това, което ни предстои и за решенията, които трябва да вземем", подчерта Василева.

На свой ред Карадайъ се обяви за "възстановяването на нормалността в политиката, която на нас ни е тема през последните 10-ина, 12 години". Това минавало "през диалог между политическите партии, между институциите. Нашата оценка е, че 46-ото Народно събрание засега има една добра основа за диалог".

Очаквайте подробности