Изпълнителният директор на "Филип Морис Интернешънъл" (ФМИ) Ячек Олчак призова британското правителство да забрани продажбата на цигари до 10 години, предаде "Гардиън", цитирайки интервюто му със "Съндей Телеграф". 

Олчак обяви, че компанията може "да види свят без цигари... и всъщност, колкото по-скоро се случи, толкова по-добре ще е за всички". По думите му с цигарите трябва да се отнасяме както с автомобилите с бензинови или дизелови двигатели, които по план ще бъдат забранени през 2030 г.

Той твърди, че активните дейстия на правителството ще разсеят съмненията сред много пушачи, които са на мнение, че "алтернативите са по-лоши от цигарите".

"Дайте им избор от алтернативи без тютюнев дим... с правилните регулации и информация това може да се случи до 10 години в някои държави. Може да се реши проблемът завинаги".

Неотдавна ФМИ обяви, че желае половината от приходите й да идват от продукти, които не са свързани с пушенето, докато еволюира в "компания, занимаваща се със здравеопазване".

Въпреки многократно изразените алтруистични намерения от страна на фирмата, тя е подложена на обстрел от противници на тютюнопушенето, които я обвиняват в лицемерие, след като по-рано тя погълна "Вектура" - британска компания, която произвежда инхалатори против астма.

Компании като ФМИ са обвинявани, че се позиционират като част от решението срещу тютюнопушенето по света, като същевременно продължават агресивно да продават и популяризират смъртоносните си продукти. Според Световната здравна организация тютюнопушенето убива около 8 милиона души годишно.

Тютюневите фирми се насочват към алтернативи на класическите цигари като "вейпърите" и електронните цигари. ФМИ лансира IQOS - цигарено устройство, което загрява тютюна, за да достави никотин без дим и катран.