Лично обидени, подложени на недопустим ултиматум от другите власти и дори съзиращи заплаха от повсеместен хаос и беззаконие, след като отказаха да допуснат процедура за освобождаване на Иван Гешев.

Така двама от представителите на отявленото монолитно мнозинство във Висшия съдебен съвет (ВСС) днес описаха как разчитат политическите реакции след неуспешната процедура по "импийчмънт" на главния прокурор.

Както е известно, тя бе започната по предложение на правосъдния министър Янаки Стоилов и завърши напълно безславно само за един ден в четвъртък, след като Пленумът прие, че министърът изобщо не е орган, който може да инициира такава процедура.

Днес представляващият Боян Магдалинчев спомена поименно само двама политици (Янаки Стоилов и "председателя на Да, България"), видя заплахи срещу ВСС, а пък Вероника Имова каза, че е лично обидена, защото те, в съвета, са магистрати с огромен стаж (и Магдалинчев, и Имова са от политическата квота - предложения на ГЕРБ във ВСС, б.а.).

По повод на друго събитие в Съвета - представяне на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС), Магдалинчев отговори на въпрос как ще коментира обсъжданията в Парламента и не само на тяхното заседание от четвъртък.

Той обяви, че - макар да изразявал лично мнение...:

"Съдебната система винаги е била толерантна към другите 2 власти. И сдържана! Така беше и този път."

По-натам Магдалинчев обяви, че съдебната система "невинаги е била долюбвана", а че от другите власти не се наблюдава реципрочно на тяхното отношение на сдържаност и толерантност.

"Някои неща звучат почти като закана... Или заплаха - "ако съветът не направи това и това, ще видят какво ще се случи."

Той специално цитира тезата на правосъдния министър, която била: "ние ще направим предложение на ВСС и това ще бъде оценка за него – дали да продължи да съществува ли да не продължи".

Точно както Гешев в четвъртък (когато попита Янаки Стоилов дали уважава съдия Павлина Панова), и днес нещата бяха поставени на плоскостта "уважаваш ли ме".

"Много уважавам министъра на правосъдието, познавам се с него отдавна. Това, че той внесе едно предложение и не получи резултат, който очакваше, не означава, че той непременно е прав, а ВСС не е прав в своята оценка", отсече Магдалинчев.

Според него става дума за липса на каквито и да е доказателства, а за "процедура по целесъобразност за отстраняване на един от тримата големи", в съдебната власт.

Магдалинчев нарече това днес "много странно":

"То с лека ръка утре ще кажеш: по целесъобразност да освободим еди кой си – различен от този който е днес", показа, че е загрижен Магдалинчев за принципа, а не само за Иван Гешев.

И това, което всъщност се случило в четвъртък, било, че членовете на ВСС принципно показали, че не приемат процедури по целесъобразност.

Вероника Имова говори дълго и напоително дори за рисковете пред държавността след политическите реакции срещу решението им за Гешев.

Тя защити пламенно главния прокурор:

"Дори по едно елементарно дело се събират доказателства - тука доказателства няма" (макар че така и не спомена как се доказва накърняване на престижа на съдебната власт - освен с масови публикации, които са приложени към сигнала. И за които Янаки Стоилов отнесе отявлени подигравки, че задействал сигнала с "изрезки от вестнизци", б.р.).

Така можело да се стигне да бъде "осъден" всеки.

"Важно е да са гарантира правният ред и сигурност на всеки гражданин – в противен случай отиваме към хаос, беззаконие, отиваме към реваншизъм, отиваме към действия, които не са познати в демократичната история", описа тя заплахите.

Имова добави още цитата за "въжето" от парламента - че "членовете на ВСС не поели въжето, което им се подаде от Министерството на правосъдието и МВР, за да се спасят – това е ужасно обидно!“

Тя изтъкна 40-те си години като съдия и каза, че още от началните години в професията се изгражда "морален щит" срещу влияния.

"Ние сме професионалисти с история, която не би следвало да се пренебрегне. Аз имам близо 40 г. стаж като съдия, 20 от които са във ВКС и съм се занимавала наказателни дела (тук добавиха и още над 40 г. на Магдалинчев и 22 г. на седящата на масата Гергана Мутафова от прокурорската колегия, б.р.).

И бих приела като лична обида – и това е факт! - че от парламентарната трибуна се говори за членове на ВСС като за хора, които са с недостатъчна и съмнителна професионална компетентост."

Наложи се да напомня, че дори е избрана от парламента с 222 гласа от 223 присъствали депутати (макар, че е общоизвестно, че изискването за 160 гласа за членове на ВСС на практика се изроди в напълно задкулисни договорки между уж враждуващите политически фракции в НС, б.а.). 

Така или иначе самият представляващ ВСС Боян Магдалинчев даде да се разбере, че по-скоро са наясно какво следва, но в никой случай няма лесно да хвърлят кърпата:

"Ако смятат че трябват промени на конституцията и закона – да го направят! Тяхната воля - техни правомощия."

И още веднъж:

"Нека да не се мисли, че ние тука с цената на всичко сме решили да остане тозия ВСС. Става въпрос за държавна власт – всеки да си изпълнява конститутционните правомощия, а не да се внушава - меко казано – неуважение или „вижте, ще се случи нещо друго“.

И трети път:

"Разговорът се поставя едва ли не: или прекратяват мандата (на Гешев), или си отиват. Ми, предпочитам да си отида, вместо да ми поставят така ултимативно нещата!

Прилагат конституцията, прилагат законите и ако трябва да ни прекратяват мандата - да го прекратяват. Но не по този начин!

Ако в края на краищата те считат, че трябва да се прекрати мандатът, имат си законодателни механизми."

Те предпочитали въпросът с процедурата на Янаки Стоилов да отиде в КС.