Благодарение на жалба срещу решението на служебния министър на енергетиката Андрей Живков да уволни Съвета на директорите на "Български енергиен холдинг", Софийският апелативен съд днес е спрял опита за вписване на ново ръководство в Търговския регистър. Съдебният акт бе публикуван след следобед по партидата на БЕХ, като в него съдията подчертава, че не се произнася по същество по предявения иск срещу заповедта на министъра. Но висящият казус спира вписването, става ясно от определението. 

Жалбата - както се очакваше, е от представляващия досега БЕХ Валентин Николов. Бившият депутат от ГЕРБ, бивш шеф на енергийната комисия в парламента и бивш зам.-министър при ГЕРБ влезе в ръководството на холдинга само преди няколко месеца. След конкурс, в който - за да участва - напусна предсрочно състава на 44-ото Народно събрание. Конкурсът за шефове в БЕХ бе един от вълната подобни за избор на мениджъри в държавни дружества, обявени непосредствено преди парламентарните избори на 4 април. Малко преди това специално бяха променени сроковете в Закона за публичните предприятия - така че конкурсите да приключат или поне да са в ход преди смяната на властта. 

Решението на Андрей Живков от миналата седмица да смени целият съвет на директорите бе мотивирано с "неизпълнение на служебните задължения или открити нарушения". В заповедта за уволнение обаче конкретика нямаше. Преди това обаче служебният министър заговори за влошено финансово състояние в енергийния държавен сектор, задлъжнялост на дружества под шапката на БЕХ и други нередности. Поискана бе от БЕХ и смята на  ръководството на "Булгартрансгаз" - преди повече от 2 седмици, но такава до момента няма. 

В отговор на опита да уволнение, в петък от БЕХ излязоха със специално становище как актът на министър Живков можел да доведе холдинга до фалит. Причината - нямало да има кой да подпише плащане по заем на дружеството в размер на около 500 млн. евро с лихвите, чийто падеж е на 2 август. 

При положение, че вписването на нови ръководители на холдинга днес не е факт заради жалбата на Николов, правната логика е той, в качеството си все така на директор на БЕХ (по закон за пред трети лица смяна на ръководство на фирма важи за пред трети лица от момента на вписването в Търговския регистър - б.р.) може да заяви въпросните плащания.