Европейският самолетостроител "Еърбъс" (Airbus) обяви днес, че се цели в една от най-печелившите пазарни ниши на американския си конкурент "Боинг" (Boeing) с план за товарна версия на своя пътнически самолет A350, съобщи Ройтерс. Компанията смята, че пандемичният бум в интернет пазаруването ще надживее световната здравна криза, коментира агенцията.

Boeing от години доминира на пазара на въздушни товарни превози, дори когато европейският му конкурент грабна короната му като най -големия производител на пътнически самолети в света.

Airbus заяви, че управителният му съвет е подкрепил план товарният A350 да влузе в експлоатация през 2025 г. Компанията не съобщи веднага клиентите си.

„Вярваме, че имаме много обещаващ самолет“, каза изпълнителният директор Гийом Фори, след като представи по-добри от очакваното резултати за полугодието.

Boeing доминира в сектора товарните самолети от десетилетия с моделите си 767, 777 и 747, припомня Ройтерс. Агенцията още през март съобщи за плановете на Airbus да се вклини в този пазарен сектор.

Изпълнителният директор на Boeing Дейв Калхун в сряда обяви нови разработки на компанията, включително товарна версия 777X, която се очаква "в относително близко бъдеще".

777X се очаква да бъде най-големият двумоторен пътнически самолет в света, но развитието му се забави поради затягане на стандартите за сертифициране на безопасността и слабо пазарно търсене в пътническите превози по време на пандемията.

Ръководителят на Qatar Airways заяви пред Ройтерс миналия месец, че Boeing вече показва проекти за товарен кораб 777X.