След като рано тази сутрин от „Има такъв народ“ атакуваха министъра на финансите Асен Василев с обвинения в кражба на интелектуална собственост (и други), същата съдба последва и министъра на икономиката Кирил Петков. Но следобяд.

Петков бе повикан в парламента за изслушване за Българската банка за развитие, когато депутатът от ИТН Любомир Карамански (спряган за финансов министър на партията) отправи под формата на въпрос обвинения към Петков. Случайно или не, съвпадащи частично с материали, публикувани в „Галерия“, „Пик“ и „Труд“. На практика Петков бе атакуван по линия на конфликта на интереси с един пространно развит парламентарен въпрос.

А именно:

 
"Съжалявам, че го няма Асен Василев, защото въпросите са свързани. Ето конкретика, но за една друга институция, различна от ББР, “която представлява малко черна кутия за повечето кражби”, започна Карамански и продължи:

"Това е така нареченият Фонд на фондовете. Към момента зам.-министърката на финансите Виолета Лорер осъществява наблюдение над фонда “Джереми”, докато нейният съпруг Даниел Лорер е партньор във фирма “Прайдкар”, която е партньор на МИ в “Джереми”. Това е публична информация.

Въпросите: 

Какъв е ефектът, измерен чрез показатели на ефективност от фонда “Джереми”, има ли концентрация на средства, управлявани през точно определени партньори, кои са те и изобщо може ли НС да получи конкретика за средствата, времевия период и конкретните партньорски фирми на Фонда на фондовете и специално на фонда “Джереми” в България.
 
Тъй като вие сме ревностен боец, г-н министрър, срещу корупцията и недопускане на конфликт на интереси в българската държава, както и ние желаем това да бъде така, да кажете дали посоченият по-горе факт може да се счита за конфликт на интереси? 

Имате ли някаква свързаност с Еллив Гури, Даниел Лорер, както и с Евгени Ангелов, икономически съветник по времето на президента Плевнелиев и председател на Българската асоциация за дялово и рисково финансиране?

Консултирали ли са ви тези господа за фишовете за финансовите инструменти, свързани с Националния план за възстановяване и устойчивост? Защо, след като поехте властта в МИ и МФ, не променихме корупционните критерии в т.нар. Фонд на фондовете, зададени от самото МФ и предполагам консултирани в МИ? Тези критерии се зададоха по времето на Владислав Горанов с протекциите на Томислав Дончев и партньорите на Фонда са от времето на ГЕРБ. Например “Силвър лайн”, управляван от Евгени Ангелов, дали той не обира плодовете на посетите отдавна семена, възползвайки се от властта си като икономически съветник на Плевнелиев?

Друг пример е компанията, управлявана от Елвин Гури – “Емпауър Кепитъл” – и съпруга на сегашния зам.-министър на финансите Виолета Лорен – Даниел Лорен. 

"Как точно се борите срещу корупционните практики и смятате ли, че Фондът на фондовете работи прозрачно по критериите на ГЕРБ, които са спазвани от вас?", разви въпросът си Карамански.

„Нямам нито един партньор от тези, които споделихте, управлявах успешна компания, финансирана с частен капитал. Никой не е инвестирал от такъв фонд при мен.

Тази независимост ми позволява да правя това, което правя в момента и никой не може да ми се обади по телефона и да ми нареди.

Единственото, което мога да кажа за Виолета Лорер е, че тя е страхотен професионалист. Работейки за швейцарска компания целият борд я молел да остане вместо да се връща в България. Срещнете се с нея и ще оцените какъв висок капацитет и интегритет има“, отвърна на Карамански служебният министър на икономиката.

Кирил Петков всъщност бе атакуван по сходно направление още в ранни зори - но от тв екрана. Това направи депутатът от ДПС Йордан Цонев в ефира на Нова тв.