Тежко обвинение в кражба на интелектуална собственост към служебния министър на финансите Асен Василев отправи днес председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. От трибуната на Народното събрание той разказа за подозрителен случай с компания на Василев в Лондон, която, по думите на Йорданов, е била обвинена в кражба на интелектуална собственост. 

"През 2008 г. инвеститор дава 1,5 млн. долара на "Лесно.ком", която продава самолетни билети. Тогава изпълнителен директор е Асен Василев. През 2009 г. инвеститорът отказва да налива пари и възниква конфликт. Тогава Василев дава личен заем на фирмата, а след това изисква да му бъде върнат. Тогава фирмата фалира. След това основава нова фирма със същата дейност, която участва в редица дела. В хода на делото, което се води в Лондон, съдебно-техническа експертиза доказва, че новият продукт на фирмата е направен въз основа на код от откраднат компютър от Асен Василев. Неговите адвокати предлагат и постигат извънсъдебно споразумение, заплащайки няколко милиона долара и признавайки факта за откраднатата интелектуална собственост. Според нас човек, откраднал интелектуална собственост, което е доказано в Лондонския съд, не трябва да бъде български министър", обяви Йорданов. 

Снимка Веселин Боришев

 

Атаката към Василев всъщност бе и атака към "Демократична България", която вчера обяви, че иска да чуе имената на министрите в кабинета на "Има такъв народ".

Според Йорданов Христо Иванов и компания поискали именно Асен Василев, както и Кирил Петков, да останат и в редовен кабинет. 

"Разбираме смисъла на думата симпатия, разбираме, че един човек може да е симпатичен, но когато говорим за хора, които носят обществена отговорност, предпочитаме професионалисти, които нямат проблеми със закона. Препоръчваме на г-н Христо Иванов да се интересува повече от фактологията, а не от собствените си симпатии", коментира Йорданов.

Странното обаче е, че сагата с фалита на Everbread е стара и за нея се знае. А от "Има такъв народ" само преди няколко седмици поискаха от Василев да бъде част от проектокабинета им, начело с Николай Василев. Тогава сегашният служебен министър отказа. Новото е, че явно Тошко Йорданов и ИТН сега са разбрали за частта с интелектуалната кражба. 

Асен Василев: Има координирана атака с ДПС

Малко по-късно лаконичен коментар по темата дойде и от самия Асен Василев в кулоарите на парламента:

"Всички дела съм си спечелил в Ню Йорк. Историята бе разказана още през 2013 г. Това, което ме притеснява е защо изведнъж, след като ме канеха в правителството си три пъти, от "Има такъв народ" решиха, че съм силно проблемен. Вижда се координирана атака на Тошко Йорданов и ДПС", заяви Василев. 

Какъв е съдебният спор Vayant - Everbread през 2013 г.?

През 2011 г. компанията Vayant Travel Technologies, създадена от българи 4 години по-рано (под името EZSearch), праща писмо на компанията Everbread, чийто вицепрезидент тогава е Асен Василев. В него се твърди, че от Everbread са наели 9 бивши служители - сред които сегашният служебен министър - и са пуснали конкурентен на техния продукт "със светкавична скорост", като са ползвали "конфиденциална информация и/или чрез копиране на нашите програми". Съдебната сага е отразена от специализираното издание PhocusWire.

Накратко, Vayant твърди, че нейни бивши служители са откраднали код или идеи и са го пренесли в новата си компания. От фирмата заплашват със съд конкурента си. От Everbread, естествено, отричат. 

Василев и негови колеги наистина напускат Vayant през 2009 г. заради несъгласия и са наети от Everbread, за да разработват алгоритми за клиентски достъп до цени на билети и оферти на авиокомпании.

Важно е да се отбележи, че в този момент на този тогава малък пазар има жестока конкуренция, тъй като Google купува един от гигантите в областта - ITA Software.

Напълно отделно от това Василев като бивш CEO на Lessno, дъщерна компания на предшественика на Vayant - EZSearch, съди компанията в САЩ за кредит, който е отпуснал на бившата си компания. Този казус първоначално е отделен от обвинението на Vayant срещу Everbread, но по-късно се разбира, че е част от споразумението.

Съдебният спор между двете компании се развива в три различни юрисдикции - Великобритания, САЩ и Холандия, и включва и патентен спор. От заплахата до обвинението минават цели 18 месеца, но след това много бързо се стига до извънсъдебно споразумение.

Извънсъдебните споразумения от този тип не са публични и нито от Everbread признават вина, нито Vayant се обявява за победител. Всъщност, главните изпълнителни директори на двете компании пускат общо изявление.

"Vayant е очарован от възможността да оставим настрана всички спорове, за да може да се концентрираме върху конкурентността на нашата платформа OneSearchTM на пазара, а не в съдебната зала", пише Брайън Кларк, CEO на Vayant.

"Ние сме радостни, че разрешихме всички проблеми между нас и Vayant и сега гледаме напред към разработването на нашия бизнес с нашия Haystack код", заявява Мортън Лунд, CEO на Everbread.

В добавка, съдебно-техническата експертиза по делото, цитирана от Тошко Йорданов, също би трябвало да е достъпна само за страните по делото.

Забелязва се, че Everbread заявява, че ще продължи да използва своя код, което е индикация, че спирането на употребата му не е било условие в извънсъдебното споразумение. 

Две години по-късно - през 2013 г. - Everbread фалира, като дълговете ѝ са достигнали 8,7 млн. паунда. В доклада за ликвидация се казва, че компанията е започнала да се влошава финансово след съдебния спор с Vayant. Vayant пък е купена от компанията за облачен софтуер PROS Holding Inc. през 2017 г.