Антоанета Костадинова остана четвърта на 25 м спортен пистолет на Олимпийските игри в Токио. Тя бе много близо до нов медал след среброто на пневматичното оръжие.

Два финала са прекрасно постижение за българката. По-рано тази сутрин Тони влезе във финала с първо постижение - 590 точки. Тя се представи отлично в квалификациите на бързата стрелба, след като бе трета в прецизната 24 часа по-рано, когато имаше 293 точки.

Рускинята Виталина Бацарашкина (38 т.) прибави още една титла, с което влезе в историята. Тя стана №1 и на пневматичен пистолет. Втора е южнокорейката Миндум Ким (38 т.). С бронза се окичи китайката Сяо Цзяжуйсюан. Българката загуби престрелка срещу нея, така остана четвърта.

Легендарната Мария Гроздева, двукратна олимпийска шампионка и носителка на още три медала, не успя да стигне до решителната стрелба в последното си състезание. Тя се оттегя от спорта. Зае 27-ото място с 578 т.

И двете олимпийски титли на Гроздева в тази дисциплина. Тя е единствената ни спортистка, участвала на седем Олимпиади. Титлите й от големи шампионати - Световни и Европейски първенства и Световни купи, са многобройни. Спортист №1 на България за 2004 г.

Костадинова започна финала с нула от пет изстрела. Лошо. Но бързо се коригира - три пъти по четири то пет, последва пет от пет и тя стана трета, изоставайки само на две точки от лидерките. Ново четири от пет доведе до престрелка, в която Костадинова се справи и остана в битката. 

И ново пет от пет. Така се стигна до престрелката със Сяо Цзяжуйсюан - китайката спечели с 4:3 и продължи, а Тони се усмихна и поздрави публиката. Тя завърши с 28 т. Азиатката записа една повече. Доста по-рано отпадна олимпийската шампионка от Рио в дисциплината Ана Куракаки (Гърция).

„Едва ли мога да кажа нещо, което не съм казвала досега, заяви Костадинова пред БНТ. - Много исках да съм на финала. Казах неведнъж, че това не е моят финал с тези правила. Безкрайно щастлива съм, че успях да постигна 4-то място след тази първа слаба серия с 0 точки. Щастлива съм, защото само две серии не ми бяха добри, от целия финал.“ 

„Първо искам да спрем с тези надежди, добави тя по отношение на очакванията към българските спортисти. - Ако съм подготвена и имам ден, се получават нещата. Излишното напрежение не помага на нас. Проблемът на първата серия бе, че в пробната не можах да си намеря позицията. Всичко отиваше надясно. После успях да коригирам веднага и се наместиха нещата. Безкрайно съм щастлива, че стигнаха дотук. В Рио бях осма, сега четвърта.“

Двама лекоатлети отпаднаха в квалификации

Започна надпреварата в леката атлетика. Тя обаче приключи рано за двама от нашите. 

Тихомир Иванов не успя да стигне до финала на скок височина. Той се справи единствено с 2,17 м. Последнаха три грешки на 2,21 м и плевенчанинът остана далеч от нормата от 2,30 м. 

Инна Ефтимова отпадна в сериите на 100 м. Тя остана шеста в своята с 11,46 сек. Бяга с двукратната олимпийска шампионка Шели-Ан Фрейзър-Прайс (Ямайка), която с 10,84 стана първа. 

Ефтимова ще участва и на 200 м, заедно с Ивет Лалова.

А по-късно към отпадналите Иванов и Ефтимова се присъдини и Габриела Петрова в тройния скок. Тя не успя да се нареди сред 12-те финалистки.

Тя направи два фаула, а в единствени си успешен опит - 13.79 м, остана далеч от квалификационната норма от 14.40 м.

Програмата за 31 юли, събота

От 04:30 часа сутринта е финалът на Йосиф Миладинов на 100 м бътерфлай в плуването.

А от 11:30 ч. е осминафиналът на Даниел Асенов срещу Габриел Ескобар Маскунано (Испания) в бокса.