Адвокатът Петър Илиев по всяка вероятност ще е кандидатът за премиер на "Има такъв народ", който днес трябва да вземе мандата за съставяне на правителство.

Това споделиха пред Клуб Z от различни парламентарни групи, на които от формацията мандатонасител все пак са решили да "представят" лицето.

Както Клуб Z писа, името на Илиев се спрягаше от 10-ина дни, като от ИТН до последно отказват да кажат публично кой според тях трябва да оглави "Дондуков" 1. 

Илиев бе предложен от Станислав Трифонов за министър на правосъдието в проектокабинета "Василев", който бе оттеглен впоследствие заради публичното недоволство, най-вече заради начина, по който бе предложен - без съгласуване, от телевизионния ефир.

Юристът е възпитаник на Софийския университет, със специализация в Бъкингамския университет, Лондон, специализирал е и в Ню Йорк, САЩ. Преподава конституционно право в СУ.

Завършил е Юридическия факултет с пълно отличие (диплома Отличен 6.00) и е първенец на випуска, за което е получил отличителния златен знак (златна значка) за пълно отличие от ректора на университета. 

Адвокатското му дружество “Илиев и партньори” е отличено за най-добра кантора на 2020 г. в Националните награди за правосъдие. Самата кантора съществува от 16 г. и се ангажира с конституционното дело срещу промените в Закона за личните данни преди години, за които се смяташе, че ограничават свободата на изразяване и журналистическата свобода и установяват предпоставки за противоконституционна цензура и автоцензура (при приемането законодателство в синхрон с GDPR – б.р.). КС отмени въпросния текст от закона като противоконституционен. Кантората и Илиев специализират в конституционното право и участват в искания до КС и изготвяне на становища. 

Преди това Илиев е завършил Първа английска езикова гимназия в София също с пълно отличие и е първенец на випуска, четем и в биографията му, публикувана на сайта на СУ.

Илиев е и почетен консул на Барбадос и ръководи Консулството на Барбадос в България (Барбадос е офшорна зона).

Малко известна част от биографията му е, че е бил юридически сътрудник на "Позитано" 20, като една от основните му дейности там е бил да подпомага работата по изготвяне на становища до Конституционния съд.

Както и че е човекът, организирал правната страна на референдума на Трифонов и шоумените му от 2016-а, сложил основата на "Има такъв народ", по думите на самия лидер. 

В сивито, спуснато за Петър Илиев от екипа на Трифонов, пишеше за Петър Илиев, че е "лауреат на отличието Адвокат на годината". Това е "най-авторитетната награда и най-високото признание в адвокатската професия в България", четем и на сайта на СУ. 

Всъщност това е само донякъде така. Става въпрос за т. нар. Бал на юристите, който се организира от няколко години, наградите се раздават предимно от журналисти от медиите "Телеграф", "Монитор" и пр. На бала "Илиев и партньори" става „Адвокатска кантора на годината“. Адвокат на годината е Владимир Пенков от "Пенков, Марков и партньори". 

Интересна е съдбата и на самите награди.

Последните всепризнати за авторитетни призове „Юрист на годината“ се излъчваха от изданието „Правен свят“ - обикновено на бал, който се посещаваше от конституционалисти, членове на ВСС, върховни съдии и пр. авторитети. Последните такива награди тихо замряха през 2018 г. Самият „Правен свят“ по драматичен начин смени и политиката след собствеността си и стана – по думите на "Свободна Европа" - рупор на прокуратурата. 

Така или иначе оттогава широко признати медийни правни награди може да се каже, че няма. Освен появяването на споменатия Бал на юристите, който се титулува и Национални награди за правосъдие.

За негов организатор се представя Нина-Никол Хамилтън, която е бившата съпруга на Митьо Крика. Тя се гмурна в дълбоките води на правото, бе позната преди това като светска особа, журналист и т.н. под името Нина Никол.

Сред другите наградени се набиват на око любими хора на прокуратурата, като например награда взима и Евгения Щъркелова – прокурорката, която разследва казуса около „ТАД груп“ за пръскачките на парламента (по това дело внесен обвинителен акт няма). Тя е призната за „Прокурор на годината“ на Бала на юристите.