Събитията днес в парламента се развиха толкова шеметно, че обикновеният зрител можеше само да се запита "Какво стана?!". А стана следното: преговорите за съставяне на правителство между "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се БГ. Ние идваме" са замразени. ИТН обаче заговори в удивителен синхрон с ДПС, а единствената партия, с която все пак ще продължи да си говори за кабинет е БСП.

Какво се случи?

Денят предвещаваше задаващата се буря - заради вчерашните некоординирани предварително изявления на Христо Иванов (ДБ) и Мая Манолова (ИБГНИ). Двете формации поискаха ясно разграничение на ИТН и проектоправителството й от ДПС и за първи път поставиха условие - да научат все пак имената на министрите преди папката със състава на Министерския съвет, ведно с преносителя ѝ - кандидатът за премиер, да се озоват на "Дондуков" 2, за да си вземат мандата.

Бяха посочени и имена на министри от сегашното служебно правителство като стандарт за това какви би трябвало да бъдат министрите и в редовното. Което само по себе си не е новина. Манолова, например, призова за оставането на почти целия кабинет преди седмици. Сред изброените бяха тройката Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков.

В сряда от партията на Станислав (Слави) Трифонов бяха изненадани от този акт на потенциалните си партньори и не бяха готови с отговор. Заупорстваха само, че имената на министрите ще ги разберат всички - т.е. не само президентът и целокупното народонаселение, но и партиите, от които се иска подкрепа в парламента... в деня, в който мандатът бъде връчан.

Същинският отговор дойде едва днес с дълга декларация на председателя на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов - който иначе не е особено словохотлив (освен от тв екрана). В резюме: Йорданов обвини ДБ и ИБГНИ, че досега при преговорите не са поставяли никакви кадрови въпроси на масата, но пък явно нещо се било променило за няколко дни, защото вече започнали да поставят условия за имена - в случая Петков, Василев и Денков. 

Дотук добре. Но за да обясни защо от партията не харесват "тройката", Йорданов обвини Асен Василев в умишлен фалит на фирми и в кражба на интелектуална собственост, с което вкара финансовия министър в обяснителен режим - че е спечелил всички дела, водени по казусите.

Малката подробност е, че от ИТН сами признаха преди време, че и на тримата изброени са им предложили постоянни постове в бъдещ кабинет. Тогава Василев, Петков и Денков отказаха и оповестиха публично мотивите си за това.

Зам.-председателят на ИТН обясни защо преди месец са ги харесвали, а сега не, с историята за Василев, която междувременно били научили. Нищо, че датира от далечната 2013-а.

И за да сложи точката на изложението си, Йорданов обяви: ИТН няма да направи първата крачка към продължаване на преговорите с ДБ и ИБГНИ и ако правителство не се състави, то обществото трябвало да обвини тези две формации.

В отговор и от двете коалиции отвърнаха, че все така настояват за споразумение и ясни ангажименти - че правителството няма да има обвързаности с ДПС. А Мая Манолова дори обяви, че Тошко Йорданов е "радост" и за Движението, и за ГЕРБ.

Отказаха да предприемат първа крачка към разговори и така те се смятат за официално замразени.

С това обаче преговорният ден не се изчерпа, защото на този фон лидерката на БСП Корнелия Нинова обяви как що се отнася до левицата разговорите с "Има такъв народ" продължават. Тя се дистанцира от случилото се с останалите двама потенциални партньори и призова всички да седнат на една маса да разговарят.

Така на практика хората на Станислав (Слави) Трифонов останаха само с един потенциален партньор - социалистическата партия. И даже се срещнаха днес за пореден кръг от преговорите по политики.

Но и с това денят не свършва. Защото на атака, макар и под формата на невинен парламентарен въпрос, бе подложен и Кирил Петков. Тя дойде от депутата на ИТН Любомир Каримански, който разви дълъг въпрос, за да попита всъщност в конфликт на интереси ли е министърът на икономиката. А Петков отрече всякаква връзка с изговорените от Каримански неща. 

Любопитно тук е още нещо - че част от въпроса на депутата, който се спряга и за финансов министър в проектоправителството на Трифонов, бе развиван малко назад във времето на неслучайни места като "Пик" и "Труд" (апропо, първата вече официално подкрепя шоумена, видимо от материалите на сайта.).

И сега - за ДПС

Отношението на Движението към Василев и Петков е публично известно, като от партията атакуват най-яростно решението кабинетът да изготви списък на лицата и фирмите, свързани с обявените от американския закон "Магнитски" лица. А, както е известно - сред тях е и бизнесменът и дългогодишен депутат от ДПС Делян Пеевски. Изявата на Йорданов и Каримански от трибуната пък предшестваше една такава на депутата от ДПС Йордан Цонев в сутрешния блок на Нова тв, в която отправи обвинения към Кирил Петков, като в допълнение обяви, че заедно с Асен Василев са назначения на "дългата ръка на задкулисния играч Иво Прокопиев". 

Това обаче също не бе достатъчно, за да се сложи точка на събитията от деня. Защото лидерът на ИТН Станислав Трифонов реши да преповтори всичко казано от Йорданов по-рано - традиционно - от фейсбук профила си. Като заплаши с избори, ако Христо Иванов не се вразумял. И на свой ред "прокрадна" тезата - дали пък "Демократична България" не обслужвала интересите на ДПС като отказвала да се върне на масата на преговорите, приемайки условията на партията с най-голям брой (65 от 240) депутати.

А някъде там помежду стана ясно още нещо - че от "Има такъв народ" имали доброто желание да обявят все пак на потенциалните си партньори имената на министрите преди да попаднат в папката при Румен Радев. Но пък за това намерение явно никой не е разбрал.

Или ако се върнем към началото - в момента партията на Станислав Трифонов е в ситуация да извършва едни и същи действия като тези на ДПС спрямо двама от най-активните по изсветляването на модела за "чегъртане" министри. Както и да преговаря за създаване на правителство само с Корнелия Нинова.