Пламен Николов, водач на листата на "Има такъв народ" в Шумен, получи мандата за съставяне на правителство от държавния глава Румен Радев.

“Хората гласуваха за вас с очакването да консолидирате фронта на промяната. Време е да разберат как и с кои личности. Твърде много неотложни проблеми се трупат. Българите очакват вашите предложения за кабинет в рамките на конституционно определения срок", каза президентът Румен Радев при връчването на мандата.

"За мен е изключителна чест и отговорност да получа този мандат от Вас. Ще направя всичко възможно всичко да е в установените от закона срокове", заяви Николов.

Кандидатът за министър-председател бе излъчен от “Има такъв народ” в късния следобед, след като първата кандидатура на Петър Илиев пропадна заради съмнения за плагиатство.

В биографията на Николов е отбелязано, че има магистърска и докторска степен в областта на образованието и икономиката, а сайтът на ИТН го определя като "доктор по философия на правото, политиката и икономиката" - степен, която е придобил в СУ "Св. Климен Охридски". Учил е и в Klagenfurt Alpen-Adria Universitat, Австрия. Беше и депутат в краткия живот на предишното Народно събрание.

Пламен Николов е генерален директор в американската компания Finis Inc, специализирана в производството и дистрибуцията на плувни продукти. Тя има българско дружество, което я представлява в Европа, Африка и Близкия Изток (EMEA) - именно на тази дъщерна компания е директор Николов. Той работи там от 2012 г.

"Осигурява постигането на всички планирани стратегически корпоративни и търговски цели на компанията в съответните пазари. Управлява всички процеси в компанията, свързани с търговския оборот, разходния баланс, ЧР, финансовите потоци и маркетинг дейността. Работил е с големи клиенти като Амазон, Уигъл, Интерспорт, Спортона, ЕМАГ, Плувни федерации, Олимпийски национални комитети."

"Преминал през МЕНИДЖЪРСКИ ТРЕНИНГ ИНСТИТУТ Сан Франциско САЩ", пише в сайта на партията.

Преди това Николов е бил мениджър в Gustav Hensel GmbH & Co. KG (2010-2012 г.) Daihatsu Motor Co (2009-2010), MSPS International, Toyota Motor Europe и Toyota Balkans.

В интервюто си пред сценаристите и Трифонов през 2018 г., Николов говори предимно за своите амбиции в образователната политика.

Николов тогава набляга основно на свой план за спиране на изтичането на мозъци. Предлага бюджетът на МОН да се изравни с този на МВР, както и да се утроят заплатите на учителите. Пари за това ще се намерят, като се намалят загубите от акцизните стоки и като се събират по-ефективно държавните вземания.

По-късно днес Слави Трифонов написа във фейсбук, че Пламен Николов не е избран в последния момент, а още преди две седмици. Той нарече информациите за друга кандидатура - на Петър Илиев, "спекулации, измислици и журналистически догадки".