Има смяна на кандидата за премиер на Слави Трифонов около час преди връчването на мандата, научи Клуб Z.

Причината - съмнения в плагиатство за Петър Илиев, изразени от редица юристи от Софийския университет, които достигнаха и до официалните държавни институции.

Няколко юристи сигнализираха и Клуб Z, че в техните среди отдавна се обсъжда фактът, че десетки страници текст от една от книгите на Илиев са буквално идентични с части от докторската дисертация на друг юрист от Юридическия факултет на Софийския университет - доц. д-р Наталия Киселова. 

“Без коментар”, бе краткият отговор на Киселова днес следобед на въпрос на Клуб Z.

Според няколко наши източници, независими един от друг, книгата, в която са публикувани идентичните пасажи, е “Компетенцията на Народното събрание” от д-р Петър Илиев. Оказа се обаче, че книгата, издадена от издателство “Нова звезда” е вече изтеглена от пазара, а в Народната библиотека няма нейно физическо копие въпреки ясните разпоредби на Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, а само има данни за нея в електронния каталог на националното книгохранилище.

"Парламетарен контрол" е дисертацията на Наталия Киселова, от която се твърди, че Петър Илиев е плагиатствал цели страници.

Книгата, която е излязла от печат през 2015 г., според нейни читатели юристи съдържа идентични пасажи от докторската дисертация на Киселова. Най-странното е, че въпросната книга липсва сред публикациите на д-р Петър Илиев на преподавателската му страница в СУ и на сайта на кантората му.

Новият кандидат за премиер на "Има такъв народ" отново щял да е мъж, твърдят източниците ни. Според тях става въпрос за финансиста Любомир Каримански, спряган преди това и за финансов министър, и за гуверньор на БНБ. Именно Каримански атакува вчера чрез невинно парламентарно питане служебния министър на икономиката Кирил Петков - за конфликт на интереси. Питането бе изградено (може би случайно) по материали в "Пик" и "Труд".

Друг вариант бил юристът Радостин Василев, който е адвокат. Василев оглави правната комисия в 45-ото Народно събрание, а после бе предложен от Трифонов за министър на спорта в кабинета "Василев". Който обаче бе оттеглен заради масово недоволство.

Спряга се и името на Пламен Николов - избран от шуменската листа - като компромисен за "Демократична България" и "Изправи се БГ. Ние идваме" вариант.

Иначе, до последно името на Илиев не бе потвърдено от ИТН, само от партии в парламента, до които днес е било сведено и то след като президентът Румен Радев "пришпори" връчването на мандата. То обаче витае поне от две седмици из парламентарните кулоари и естествено, предизвика журналистическия интерес.

Така стана ясно, че Илиев е работел на "Позитано" 20 като консултант - главно по изготвянето на становища до Конституционния съд, антимонополно законодателство и др. Тъст му пък отговаря за организационни въпроси в централата на левицата.

Илиев е и почетен консул на Барбадос у нас, което веднага предизвика брожения поради факта, че Барбадос е офшорна зона - и някои кулоарни слухове - засега, в сферата на неформалните разговори.