“Това, че хората не ме познават, е и предимство, и недостатък. Предимство, защото страната не е имала премиер като мен досега - човек, който идва от бизнеса и с хуманитарно образование.” 

Това заяви депутатът от “Има такъв народ” Пламен Николов, който днес бе предложен от партията си за министър-председател и получи мандат от президента Румен Радев за съставяне на правителство, който трябва да му върне в 7-дневен срок. Тази вечер Николов даде първото си интервю за предаването “Панорама” на БНТ.

Кандидат-премиерът заяви, че не се притеснява от корпоративното си минало, тъй като всичко, което е вършил по време на 15-20-годишната си кариера е било по правилата. 

“Аз много бързо уча, зад мен стоят много успешни мултинационални, мултиконтинентални проекти, бих казал, така че искам да прелея този бизнес опит в изпълнителната власт”, каза Николов. 

Попитан кога е бил поканен за премиер, той заяви, че преди две седмици имал разговор със Слави Трифонов и тогава станало ясно, че неговата кандидатура за ръководител на изпълнителната власт е добър вариант. Познаваме се над три години още от кастингите за политици, припомни Николов, който, ако бъде избран, ще е първият премиер, избран с кастинг.

Той обаче не коментира кога е взето окончателното решение за неговата номинация, тъй като до ранния следобед от партията излъчваха сигнали, че ще издигнат д-р Петър Илиев, номиниран за министър на правосъдието в предишния вариант на кабинет на ИТН с премиер Николай Василев. 

Пламен Николов отказа да обяви имената на останалите предложения за членове на Министерския съвет, нито дали Илиев ще е номиниран повторно за министър на правосъдието.  Но обеща те да станат ясни два-три дни преди гласуването на състава в пленарната зала на Народното събрание. 

По отношение как ще бъде избрано правителството, Пламен Николов заяви, че ако възникне нужда от обвързване в юридически смисъл с други парламентарни сили, ще го направят, но предпочитат да управляват сами. 

“Ще се стремим към избиране на правителство, как ще бъде постигнато това е технически въпрос”, заяви кандидатът за премиер.

Николов добави, че на експертно ниво  са намерили доста допирни точки и нямат никакви кардинални спорове с “Изправи се, БГ! Ние идваме”, с ДБ и с БСП. Той отрече партията му да има договорки с ДПС. 

“Винаги ми се налага да работя с риск, но с премерен риск. Няма да вземам еднолично решенията във властта, такъв опит имаме вече 12-годишен и знаем до какво доведе това”, добави Пламен Николов.

Кандидатът за премиер обяви още пред БНТ:

1. За живота на въглищните централи трябва разговор с всички заинтересовани страни;
2. Няма да вдигат данъци (но не каза дали ще свалят, както предложи Николай Василев);
3. Ще опитат да обособят COVID болници - това сработило навсякъде другаде по света;
4. За Република Северна Македония -  няма да лишаваме нашите братя от тяхното европейско бъдеще, но не означава, че няма да отстояваме своя национален интерес. Със сигурност няма да имаме линия на конфронтация. (Николов направи грешка и нарече договора между България и РСМ Преспански договор: "Вие знаете колко неизпълнени клаузи има по Преспанския договор от 2017 г." - Всъщност договорът между, София и Скопие предшества договора от Преспа между Република Гърция и Република Северна Македония.)

От интервюто на Пламен Николов стана още ясно, че той и неговата партия искат поне два мандата управление, за да изпълнят дългосрочните си цели.

Попитан каква е основната му цел, кандидатът за премиер заяви:

“България да стане просветена страна.”