Евродепутатът от СДС Александър Йорданов обвини днес т.нар. партии на протеста, че причиняват политическа криза и дестабилизация в България и я хвърлят в хаос. Той съзря тук "дългата ръка на Русия" и даде да се разбере, че очаква новото правителство да бъде ляво популистко и да обслужва задкулисни интереси.

"Наблюдаваме от дълго време вече в България тотален хаос, неразбории, дестабилизация и вече всички социолози и политолози и журналистите, разбира се, признават, че страната е в политическа криза, но щом е така, нормално е да си зададем въпроса: Къде е вината? - каза Йорданов в интервю за БНТ. - Вината директно е в партиите на протеста и подкрепящата ги в момента, както виждаме, Българска социалистическа партия".

"Стана една странна за българската демокрация комбинация между хора, които уж ще искат промяна, но са готови да се прегърнат с антипромяната. Защото БСП в България от 30 години е символ на антипромяната" - каза той. - Във всички случаи трябва да имаме тревога за тази намеса на Русия в българската политика, в българската държавност, да не говорим за намесата в икономиката".

Йорданов направи аналогия между назначаването на малко известния дотогава икономист Михаил Мишустин за министър-председател на Русия от президента Владимир Путин през януари 2020 г. и вчерашната номинация на бизнесмена Пламен Николов за български министър-председател. По думите му тя ще обслужи интересите на стоящата в сянка олигархия.

"В България е абсолютно същото. В момента тези, които конструират правителство, каквото и да бъде то, днес в България, това е политическото задкулисие - каза Йорданов. - Участници в него са главно граждани, които са от яки комунистически номеклатурни фамилии в миналото и от кадри на бившата държавна сигурност".

"Тези хора ще управляват България - добави евродепутатът. - А този човек - Николай Пламенов, или Пламен Николов, нняма значение, Пламен Николов в случая, извинявам се - той просто ще стои там горе  като Мишустин. Но на всички е ясно, че Путин управлява, а не Мишустин" - коментира той, намеквайки, че Николов може да стане лице на негласен президентски  режим у нас.

Йорданов пожела на Николов "да е жив и здрав и  той, и семейството му", но отбеляза, че кандидатът за премиер "е приел да участва в нещо. Проблемът е, че нито вие, нито аз, не знаем в какво точно ще участва..."

Евродепутатът заяви, че кандидат премиерът няма ясен политически профил и това е проличало в участието му в снощната "Панорама" по БНТ. 

"Ние допуснахме една стратегическа грешка за нашата държава...Допуснахме в българската политика да влязат така наречените популистки партии. популизмът е убийствен за стабилното и сигурно развитие на една държава, която и да е тя. - каза Йорданов. - Защото това е явление, което дава шанс на посредствеността най-напред и второ - то се носи по лекото течение".

Евродепутатът определи БСП като "популистка" и "Изправи се. Ние идваме" като "суперпопулистка формация" и изрази притеснение, че "като слушам изявленията на Атанас Атанасов и на Христо Иванов" и "Демократича България като че ли се плъзна по тази наклонена плоскост на популизма". Той допусна, че е възможно цитираните партии да подкрепят кабинет на ИТН.

"Обръщам ви внимание, че това ще бъде коалиционно правителство - каза Йорданов. - Всички те досега лъжат, че няма да има коалиция, няма да подписват споразумения, договори, програми и пр. Но всяко едно правителство, което е подкрепено в парламента от повече от една партия, за да стане правителство, за да формира мнозинство, е коалиционно правителство. Това е азбучна истина".

Той прогнозира, че тези, които сега ще подкрепят правителството, "ще се измъкват по терлици от подкрепата си за него" в бъдеще.

"В един момент всички ще станат опозиция на това правителство", каза Йорданов.

Той заяви, че в момента държавата върви "на заден ход" и  прогнозира, че "хората ще бъдат излъгани от тези, които им обещават най-голяма промяна".