Какво всъщност е завършил кандидатът за министър-председател на "Има такъв народ" Пламен Николов? Това се оказа въпрос с труден отговор заради неяснотите в биографията на неизвестния доскоро политик-дебютант, който взе мандат за съставяне на правителство от държавния глава в петък.

Според биографията на Николов в сайта на ИТН той е "доктор по философия на правото, политиката и икономиката", като е учил в родния Софийски университет "Св. Климент Охридски" и в австрийския Universität Klagenfurt. В последната версия на биографията му там е отбелязано, че докторската му степен е взета именно в България.

Това обаче е в противоречие с личния му профил в бизнес-ориентираната социална мрежа LinkedIn. Там Николов е отбелязал само магистърската си степен в СУ ("История и философия на науката и технологията") и PhD в известния австрийски университет именно по "Философия на правото, политиката и икономиката".

Според информация в свободната енциклопедия Уикипедия, Пламен Николов е завършил магистратура по философия през 2000 г. със защитена дипломна работа на тема "Философската рефлексия и смяната на научните познавателни парадигми". Важно е да се отбележи, че статията за Николов в енциклопедията, която всеки може да редактира, е създадена от нулата и оформена готова на 26 юли, ден преди да бъде обявена кандидатурата му. А създателят на статията е анонимно IP, работило само по нея.

Прави впечатление, че в Уикипедия друг потребител - nikolov p - редактира неколкократно статията. Ако това е самият Пламен Николов, тази практика нарушава правилата на енциклопедията. В момента върху статията се води т.нар. редакционна война, а голяма част от твърденията в нея са без източник.

В Уикипедия например пише, че в Австрия Николов е работил под ръководството на проф. Манфред Мозер и защитава научен проект на тема: „Phenomenology and lived phases of perceived time“. Информация или публикация за този проект е неоткриваема.

Не е ясно дали "доктор" се отнася за PhD на Николов от Австрия (каквото твърди, че има, но подобна специалност не се предлага от университета), или към българската степен, която бе потвърдена от Националния център за информация и документация (НАЦИД). Важно е да се знае, че академичната степен PhD не е точен еквивалент на "доктор" в българската висша образователна система, а изискванията за нея варират в различните държави.

В добавка, от НАЦИД днес съобщиха, в отговор на множество запитвания, че през 2005 г. Висшата атестационна комисия (ВАК) е предала дисертацията на Пламен Николов в Народната библиотека „Кирил и Методий“ и в тогавашния Централен институт за научно техническа информация (ЦИНТИ) без задължителната информационна карта, която съдържа детайлите, свързани с нейната защита. От НАЦИД не разкриват заглавието на дисертацията, само заявяват, че ще я публикуват при съгласие от страна на Николов. На сайта на НАЦИД има съвсем малко данни за тази дисертация:

Това обаче влиза в конфликт с информацията в LinkedIn профила на Николов, в който той е отбелязан като учещ в Австрия в периода 2001-2004 г. Освен ако не се е върнал в България и не е защитил докторска степен в рамките на година.