Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е поканил в понеделник Хърватия да се присъедини към американската Програма за отмяна на визовия режим, което е крачка към отпадане на визите, съобщава телевизия "N1", цитирана от БТА.

"Тази стъпка към безвизово пътуване е признание за огромния напредък на Хърватия в постигането на строгите стандарти за страните участнички. Очакваме още по-силни отношения между САЩ и Хърватия", посочил Блинкън в туитър.

В началото на тази година бе официално съобщено, че броят на отхвърлените молби за визи през 2020 г. е спаднал под 3%, каквото е изискването за отпадането на визите.

Хърватският премиер Андрей Пленкович благодарил и посочил, че "с интензивната работа на правителството и министерствата на вътрешните и външните работи ще бъде реализиран един от външнополитическите приоритети" на страната.

"Потвърждаваме партньорството между Хърватия и САЩ, а най-голяма полза от премахването на визите ще имат хърватските граждани, които ще могат безпрепятствено да пътуват за САЩ", заявил Пленкович.

България е още далеч от облекчението, след като броят на отказите за миналата година е 9,75 на сто. 

Според източник на Клуб Z от Държавния департамент от седемте страни, които са кандидатки да влязат в Програмата за отмяна на визовия режим единствено в Хърватия има намаляване на отхвърлените визи и през миналата година те са били 2,69 процента. Голямо е увеличението при Кипър - от 2,78 процента до 6,21 на сто. 

Румъния също се отдалечава от безвизовия режим - отхвърлените визи през 2019 г. са били 9,11 процента, през 2020 г. - 10,14 на сто.