Ивет Горанова си поплака на почетната стълбица, докато звучеше българският химн, а златният олимпийски медал на карате (кумите, кат. до 55 кг) беше на гърдите й.

Тя отприщи емоциите, след като за часове наред преди това бе суперконцентрирана, дръзка, устремена, но и тактически много умела в петте си мача, качили я на върха в Токио.

"Не мога да опиша емоцията, която изпитах на най-високото стъпало на почетната стълбица, коментира 21-годишното момиче пред БНТ на въпрос как се е почувствала "там горе". - Краката ми трепереха, не можех да контролирам емоциите си. Това е незабравимо преживяване, никой не може да го разбере."

Важното е, че краката й трепереха тогава, а не по време на битките, които спечели, след като имаше преимущество от началото до края над всичките си съпернички.

"Искам да кажа на всички в България да празнуват за медала. Ние го направихме, успяхме. Толкова години, толкова лишения и най-накрая сме на върха. На първо място искам да благодаря на мотивационния ми треньор Моузес Налока. През последните два месеца беше всеки ден до мен и ме изкарваше от всякакви дупки. Той беше един от главните виновници за този успех. Искам да благодаря на всички от Българската федерация по карате и на Олимпийския комитет", добави първата олимпийска шампионка на България от 2008 г. насам.

Ивет Горанова е родена на 6 март 2000 в Плевен, но реално е от Долна Митрополия. До Токио има световна титла по карате за девойки, а също така злато от Европейските игри през 2019 г., когато отново победи украинката Анжелика Терлюга - днешната й "жертва" на финала.

Печелила е бронзови медали на Световни и Европейски първенства, както и още много други отличия.

Тази година й предстои Мондиал, така почивката няма да е много дълга.

"Много лишения, много труд, много емоции преживях и постоянно се опитвах да съм на върха и да не обръщам внимание на негативните енергии. Това ми беше най-голямата цел в живота и аз успях да я постигна. Ноември месец има Световно първенство - отиваме за златото и там!", зарече се каратистката.

И тя като плувецът Любомир Епитропов, който "поздрави" хората, обиждащи спортистите на Игрите, имаше какво да каже по темата:

"Мога да кажа на всички критици на българските състезатели, че не са прави, защото българският спорт има нужда от подкрепата на всички българи. Аз мисля, че всеки един от българската делегация е дошъл в Токио за златния медал и е дал всичко от себе си, за да го спечели", рече Горанова.

"Благодаря на моя треньор, ако не беше той, нямаше да се случи", завърши златното българско момиче в каратето.

А треньорът Ангел Ленков, който в един от двубоите в групата спечели видеоразглеждане, а оттам и три точки, рече следното:

„Много съм щастлив, искам да благодаря на Ивет. Минахме през едно невероятно пътешествие, което продължи много време. Последните две години и половина завърши по един фантастичен начин. Всичко си заслужаваше, всичките сили, всичките лишения. Трябва да стане световна и европейска шампионка, нещо, което ѝ липсва. Чак тогава можем да мислим за спиране в спорта.“

Ленков също призова за подкрепа за спортистите ни и предрече още медали в японската столица.