Ивет Горанова донесе олимпийска титла на България в Токио! Първа от 2008 г. насам на Летни игри - тогава за последно за Румяна Нейкова бе изпълнен химна. Сега - за бойната, смела, но и много чаровна Горанова.

Тя взе златния медал на карате кумите с 5:1 на финала срещу украинката Анжелика Терлюга. Ивет записа пет убедителни победи днес - три в групата, на полуфинала и финала. Тя е първата ни състезателка на карате на Олимпийски игри.

Горанова и Терлюга имат богат опит една срещу друга на други големи турнири. Украинката много трудно би Вен Цююн във втория полуфинал.

В началото на битката за трона бяха дадени точки и на двете - 1:1. След това Горанова, която е традиционно труден съперник за Терлюга, взе превес и поведе с 4:1. На края не просто ударжа атаките на украинката, а и увеличи актива си.

В началото на схватката, в която и двете проявиха много агресия (почти нямаше дебнене в първите секунди, защото се познават прекрасно), срещата бе прекъсната заради моментно неразположение на българското момиче. Тя продължи и секунди по-късно резултатът стана 1:1.

В средата на битката и за Терлюга имаше медицинска помощ. Двете оставиха всичко, което имаха, но спечели по-силната и по-класната - Ивет Горанова.  

На полуфинал малко преди големия триумф 21-годишната българка надви Бетина Планк (Австрия) в драматичен двубой - 4:3.

Горанова поведе с 3:0 на Планк с много умна игра. По-малко от 30 секунди преди края обаче Планк атакува и след разглеждане на видео бе обсъден ипон - 3:3. Ивет все още имаше предимство, тъй като първа е отбелязала, но не се задоволи с това. Отново тръгна напред и имаше успех с присъщата си прецизност - 4:3. До края оставаха броени секунди и нашето момиче удържа.

Тя спечели убедително първите си три срещи в групата - над Вен Цююн (Тайван) с 5:2, а след това и срещу най-титулуваната състезателка в света, туркинята Серап Озчелик - 5:1.

За финал в груповата фаза се справи и със Сара Бахманяр (Иран) - 5:2. Така тя безапелационно стана номер 1 в своята четворка.

 Преди полуфинала тя заяви следното:

"Още не е време за приказки, не сме си свършили работата. Но златото е наше. Дали имам сили? Имам сили за колкото още срещи искате. Играла съм и повече, не е проблем за мен. Мотивацията ми е доста голяма и няма какво да ме спре.

Нямам респект към нито една съперничка. Не се притеснявам от никой."

Горанова действително е имала по-тежки физически предизвиктелства. На олимпийската квалификация в Париж тя изигра девет двубоя за един ден, като взе връх в седем от тях.

Това е пети медал за България на Игрите. Предишните са на Антоанета Костадинова (сребърен, спортна стрелба), Стойка Кръстева (най-малко сребро, предстои й финал в бокса), Тайбе Юсеин и Евелина Николова (бронзови, борба). Имаме шанс за още. Финалите на Николова и Горанова бяха по едно и също време.

Така България вече подобри представянето си на Олимпиади - то е по-успешно в сравнение с Рио (три медала, без титла), Лондон (три медала, без титла), че и Пекин (златен, сребърен и три бронза).

Остават надеждите за още една титла - на Стойка Къстева, както и на ансамбъла в художествената тимнастика. Имаме и други представители - в борбата и леката атлетика. 

В Атина 2004 имахме два златни, сребърен и девет бронза. Като бройка това постижение няма да бъде задминато.