Кандидатът за министър на правосъдието във втория кабинет на "Има такъв народ" - депутатът и юрист Момчил Иванов - се отказа от номинацията си за поста. 

Новото име, което ще се появи в проектоправителството, "ще научите малко по-късно".

Това обявиха посоченият за премиер от ИТН Пламен Николов и председателят на депутатите от партията Тошко Йорданов в парламента.

Николов днес по Конституция трябва да върне мандата за съставяне на редовен Министерски съвет на президента Румен Радев. Срокът е 17 ч днес. Заявката е, че мандатът е изпълнен, следва да бъде внесен съставът и структурата на кабинет в Народното събрание за гласуване. 

Момчил Иванов бе сред кандидатите за министри, попаднали под прожекторите заради свои изявления във фейсбук, в които наричаше предполагаемо хора от "Демократична България" "майкопродавци", "соросоиди" и т.н. Впоследствие юристът обясни, че друго е имал предвид и "харесва" ДБ.

Появи се и друг скрийншот от предполагаемо негов пост в социалната мрежа - този път срещу конкретни медии, но Иванов отрече публично да е негово дело. 

 
По повод на Момчил Иванов и случилото се в последните дни, Тошко Йорданов заяви: 

"Възхитен съм в кавички от поведението на част от медиите, които минават за демократични, за фалшивите чатове, които публикуваха за Момчил. Сега така наречените демократични медии се приравниха до "Пик" и "Блиц", вие сте равни на "Пик" и "Блиц" - тези, които си позволихте да го направите".

Йорданов уточни преди изявлението си, че говори като "човек, а не като депутат". И припомни реакцията на възмущение, когато на местните избори през 2019 г. в едно от споменатите издания се появиха снимки на жената до тогавашния кандидат в София от ДБ - очевидно сравнявайки това със ситуацията, в която е изпаднал отказалия се кандидат-министър (не по отношение на статусите, а по отношение на тиражиран "чат" с момиче. Клуб Z не бе сред медиите, публикували това, за което говори Йорданов - б.р).

Според предпоследната информация ИТН и Пламен Николов ще се явят в президентството с готовата папка с правителство непосредствено преди краният срок, който е 17 ч днес - в този час точно преди седмица Николов пое мандата от Румен Радев. До гласуването на кандидат-министрите от Народното събрание може да има промени в имената на министри, без значение кои ще са те в папката, която днес ще получи държавният глава.

Все още нито една от партиите, от които се очаква подкрепа - ДБ, ИБГНИ, БСП - не е дала еднозначен отговор дали ще я осигури.

Христо Иванов: Това не променя бъдещо решение

„Ние наистина ще си вземем решение на колективните органи. В цялост това за нас не променя нещата, защото самият факт, че такава кандидатура изобщо е била възможна, продължава да е факт“, каза председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов пред БНР, след като бе съобщено оттеглянето на Момчил Иванов. 

След новината депутати от партията мандатоносител и БСП се събраха на закрита среща в парламента. В сряда на пленум от левицата не взеха решение за подкрепа или не, но Корнелия Нинова обяви, че ако правителството на ИТН не бъде избрано, стигне се до даване на трети мандат и президентът избере БСП - то ще бъде предложен съставът на служебния кабинет, който да стане редовен.

Още в началото на преговорите за съставяне на правителството същото - че служебното правителство може да бъде предложено на Народното събрание за постоянно, допусна и Мая Манолова от ИБГНИ.

Николай Хаджигенов: Разумно е да има още смени

"Би било разумно, очевидно, за тези, които ги „ядете“ основателно, да речем министърът на вътрешните работи. Името му се споменава по-често от това на Бойко Борисов, докато беше на власт, така че би било логично, но това разбира се, е нещо, което ще реши "Има такъв народ", а не аз".

Така Николай Хаджигенов отговори в кулоарите на парламента на въпрос нужни ли са още рокади в проектокабинета на ИТН след оттеглянето на Момчил Иванов.

Той добави, че пред почивните дни ПГ на ИБГНИ ще заседава на тема подкрепа или не на правителството на партията мандатоносител. По думите му "теоритично е възможно" да има и таен вот за кабинет (това се е случвало само веднъж досега - при първия опит за съставяне на кабинет, начело със Сергей Станишев през 2005-а година - б.р.). Според Хаджигенов обаче това не е добра идея. "Гласуването трябва да бъде явно", смята той.