Боряна Калейн се класира осма и така си осигури финал в многобоя на художествената гимнастика на Олимпийските игри. Днес премина квалификацията в индивидуалната надпревара - в четири ротации, при които състезателките играха с различни уреди.

В последното си състезание в кариерата Катрин Тасева остава 14-а и утре няма да спори за отличията. Тя потвърди намерението си пред БНТ.

Първи очаквано се наредиха сестрите Дина и Арина Аверина от Руския олимпийски комитет. Трета е Линой Ашрам (Израел), а десетката за финала допълват две представителки на Беларус, една италианка, още едно момиче от Израел, две украинки и Боряна.

Калейн, която дебютира на Игри, събра 95.650 точки. Тя се представи най-добре на бухалки - 26.600, на топка получи 25.800, на обръч - 24.100, а накрая завърши с едва 19.150 на лента.

Добрите оценки от първите три съчетания, в които допусна минимални грешки, й позволиха да прескочи квалификацията. 

Тасева натрупа 91.100 т. Първите й три оценка на обръч, топка и бухалки бяха около 24 и тя имаше шансове, но и нейното последно съчетание не бе на ниво - 17.650.

Състезанието бе натоварващо физически, тъй като и четирите изпълнения преминаха днес.

Финалът е в събота сутринта наше време, когато започват и ансамблите.

Другото българско участие в Токио бе на боркинята Миглена Селишка. 

Тя започна с победа с 6:0 над Алина Вук (Румъния), двукратната световна вицешампионка. На четвъртвърфиналите обаче отстъпи с технически туш - 2:12, пред американката Сара Хилдебранд.

Селишка чакаше полуфинала на представителката на САЩ, за да узнае дали ще получи шанс за репешаж, а оттам и за бронза.

Хилдебранд обаче загуби драматично от китайката Янан Сун със 7:10. Така Миглена напуска надпреварата. Американката водеше със 7:0. Азиатката намали - 6:7, а в последните секунди направи и пълен обрат. Беше трудно да се повярва.

Борците ни приключиха с два медала в Токио - на Тайбе Юсеин и Евелина Николова. Мъжете отново не взеха нищо.