Да има правителство, което да изкара поне до пролетта. Около тази теза в студиото на "Панорама" по БНТ се обединиха представители на партии, които са върли политически противници - ГЕРБ, БСП и "Изправи се БГ! Ние Идваме!".

Тезата за правителство поне до пролетта бе изказана от Тома Биков и Татяна Дончева.

"Да отидем на избори другата пролет, просто да изкараме зимата", призова Биков.

И допълни, че е по-добре да бъде избрано правителство с оглед предизвикателствата, които предстоят пред България. Биков обаче заяви, че ГЕРБ ще е против кабинета на "Има такъв народ" и призова останалите партии да си поемат отговорността.

"Нашият основен опонент са хаосът и безотговорността, техен патрон е Румен Радев. Предстоят огромни предизвикателства. Всички наши депутати ще гласуват против (предложения кабинет от "Има такъв народ" - б.р.). Всички, които твърдяха, че ще управляват с "Има такъв народ", да подкрепят това правителство. Ако на някой му е била крива сметката, да си плати политическата цена", каза Биков.

Дончева добави, че е съгласна, че трябва да има правителство, което да даде време на парламента поне до следващата пролет.

"Хората в кабинета имат ключово значение. Ние тук не можем да подменим трупата на Народния театър. Кадри в политиката няма. Това е е плод на последните 20 години - чалгизиране, профанизране, простащина станаха норма на поведение. Това няма как да не даде плодове", каза Дончева.

Тя коментира предложения от "Има такъв народ" кабинет:

"Сред тези персони няма хора, които имат капацитет. Казвам го с много тревога. Кандидатката за социален министър единствена що-годе поназнайва нещо. Почетен консул на офшорна зона, тикаш го за вътрешен министър. Тика се персоната, станало е ясно, че е обществено неприемливо, те го представят за вицепремиер. Проява на наглост и нахалство."

И допълни, че кандидатът за министър на финансите е "един човек, който е вещо лице в СГС, а няма как с доходи на вещо лице да се издържате".

"Не съм изненадана от нищо, най-малко съм изненадана от българския народ. Той е склонен да взема решения, скарани със здравия разум. Няма кой да повярва на честна кампания. Не искайте от мен да нося отоворност за безумни решения", каза още Дончева.

Тя заяви, че нейната парламентарна група, а най-вероятно и тази на "Демократична България" ще гласува единно по отношение на кабинета.

В студиото бе и Георги Свиленски (БСП).

"България трябва да има правителство", заяви той.

Според него служебният кабинет е показал "как се е управлявала държавата, как се е крало".

"За да има парламент, трябва да има правителство", каза още Свиленски.

Според него приоритетите на "Има такъв народ" и БСП съвпадат на 90%. Социалистите обаче държат да има подписан документ между двете партии. 

Стана ясно, че "Има такъв народ" и "Демократична БЪлгария" не са изпраитли свои представители в "Панорама", въпреки, че покани към тези партии също е имало.

Другият гост бе служебният министър на икономиката Кирил Петков.

"Ние (в България - б.р.) сме два квартала на Ню Йорк. С не много действия можем да запазим много средства на данъкоплатците и да ги насочом в правилна посока. Да махнем корупцията, да ги насочим целево", коментира той.

И допълни, че е заварил много несвойстени неща в министерството.

"Винаги съм си представял, че едно министерство на икономиката трябва да е двигател на икономическия растеж", каза Петков.

И допълни:

"Не толкова трудно, за много кратък период цялата съдба на България може да бъде променена".