Стойка Кръстева донесе втора олимпийска титла за България на Олимпийските игри в Токио - в женския бокс.

На финала в категория 48-51 кг (муха) Стойка победи с пълно съдийско единодушие туркинята Бусе Наз Чакироглу. Тя доминираше и в трите рунда срещу напористата си съперничка, №1 в схемата, световна вицешампионка и европейска шампионка.

Първата титла в Токио осигури Ивет Горанова в карете. България има пет медала на Олимпиадата - два златни, сребърен и два бронзови.

Всичките са спечелени от жени - Горанова и Кръстева, Антоанета Костадинова в стрелбата, Тайбе Юсеин и Евелина Николова в борбата.

Съдиите дадоха предпочитания на Кръстева и в трите рунда, като единствено във втория резутатът бе 4:1. В останалите - 5:0. Общият баланс изглежда така - 30:27, 30:27, 29:28, 30:27, 30:27.

Три точки разлика е голяма преднина и тя личи в четири от реферските карти.

Началото бе предпазливо и в разузнаване. Постепенно Стойка започна да налага стила си, благодарение на който стигна до финала - поддържане на добра дистанция, контролиране на темпото и умна, технична игра. Краката й отново работеха феноменално.

Беше агресивна, когато е нужно. Тя пласира чисти удари в главата на туркинята, като същевременно спираше атаките й - пак с удари. След втория рунд стана ясно, че на опонентката на българката ще е много трудно да направи обрат.

Чакироглу тръгна хазартно напред в третия, може би в търсене на нокаут, но устрема й бе посрещнат подобаващо - с прави удари и крошета по учебник.

Накрая нямаше никакво съмнение - Стойка Кръстева бе най-силната боксьорка в тази категория на Олимпийските игри. Във всичките си двубои тя бе убедителна. Това е една от най-категорично постигнатите титли в бокса в Токио 2020 - и при двата пола.

А Стойка и останалите в категорията бяха наградени от президента на ФИФА Джани Инфантино (горе), който днес бе гост на боксовия турнир.

Българските спортисти вече записаха най-доброто си участие на Олимпиада от Атина 2004 насам. Тогава за последно имахме двама шампиони. Медалите там бяха 12, тук няма да са толкова, но могат да са поне шест. В Пекин, Лондон и Рио де Жанейро имахме по-малко.

Страната ни не бе виждала олимпийски първенец в бокса от Атланта '96, когато златото взе Даниел Петров.

Стойка е петият олимпийски шампион за страната ни край въжетта - след Георги Костадинов (Мюнхен 1972), Петър Лесов (Москва 1980), Исмаил Мустафов (Сеул 1988) и Даниел Петров-Пинчера.

На Летни игри боксът е ликувал също с 5 сребърни и 8 бронзови медала. Последният бронз бе на Тервел Пулев в Лондон.