"Благодаря! Все още не можем да осъзнаем какво се е случило, но концентрацията беше на пълни обороти. Минахме през пет много трудни мача с личния ми треньор Борислав Георгиев, с доктора, психолога и всички останали, които помагаха."

Така Стойка Кръстева започна шампионското си изявление пред екипа на БНТ след златния медал в женския бокс на Игрите в Токио. След пет страхотни победи на ринга 35-годишната Кръстева (позната като Петрова преди да приеме фамилията на своя съпруг) окичи България с втори златен медал на Олимпиадата.

Любопитно е, че тя и останалите в категорията (както и в други днес) бяха наградени от президента на ФИФА Джани Инфантино, който е сред ВИП гостите на организаторите.

"Щастлива съм, че трудът на всички се възнаграждава. Благодарна съм на първия ми треньор Стефан Петков, на всички състезатели, които са се отзовавали, на близки, приятели и роднини. На федерацията в лицето на г-н Красимир Инински. Със сигурност ще забравя много хора, за което моля да ме извинят", продължи тя.

Тя бе губила от туркинята Чакироглу, при това съвсем наскоро. Това се видя и от начина, по който се държаха двете преди да излязат на ринга. Световната вицешампионка излезе с доста високо самочувствие, но бързо бе приземена. Кръстева през цялото време изглеждаше много концентрирана.

"Специално за този мач се доверих изцяло на треньора ми. Преди месец загубих точно от този противник на квалификацията и за мен беше по-скоро двубой на честта. Знам, че съм по-добрата и исках да го покажа, предпазвайки се от това емоциите да вземат връх и да сгреша. Пак казвам, треньорът изгради перфектната тактика, с която да я надиграем и да си излея гнева за предната загуба", завърши ударно шампионката.

Дойде ред и на треньора Борислав Георгиев да изрази радостта си пред медиите:

"Искам да кажа, че Стойка е изключителен професионалист, тя никога не се оплака по време на подготовката, спазваше всички указания. Доста хора може би щяха да играят назад срещу тази съперничка, но за мен Стойка е много по-добра физически, знаехме, че трябва да я доближим и да я смачкаме.

Тактиката беше да я пресираме от самото начало и мисля, че туркинята беше пречупена още в първия рунд. Стойка е една истинска българка.“

Стойка Кръстева е родена на 18 септември 1985 г. в Добрич. Състезава се за боксовите клубове на Добрич и Русе, а сегашният й е "Локомотив" (София), където работи с Георгиев.

За първи път участва на Летни игри през 2012 г. в Лондон, където записа победа и загуба - четвъртфинал и пето място. Последва отказване от спорта и след около година и половина Кръстева се върна. Както се видя - с основание. 

Тя е двукратна европейска шампионка, също толкова пъти е световна вицешампионка. Голямата титла все й убягваше - до Токио.