"Очаквам кабинетът на ИТН да бъде гласуван в пленарна зала на редовно заседание в сряда (11 август). От заявките на парламентарни групи разбирам, че, за да обмислят решението си, искат малко време, което могат да използват до тогава". 

Това каза пред БНР председателят на парламента Ива Митева. Тя уточни, че до провеждане на избора в Народното събрание има възможност за смени в състава на предложеното правителство. 

По думите й, политиките на "Има такъв народ", от която е част, имат амбициозни политики, които съвпадали с много от тези на другите партии. 

"Това са политики, които хората очакват. Имената в проектокабинета са нови, да, но нали това искахме - млади и неопетнени хора. Смятам, че като цяло съставът е много добър". 

Целта пък била да се върне ролята на парламента и той да стане много по-силен, въпреки фрагменираното мнозинство. 

Интересен коментар тя направи по отношение на въпрос, в който бе запитана какво мисли за изразните средства на някои нейни колеги - Петър Илиев, предложен за министър на МВР, Момчил Иванов - предложен за министър на правосъдието, който сам се оттегли и дори Слави Трифонов - лидер на партията. 

По думите на Митева, "когато сме политици трябва да внимаваме повече какво говорим и какво правим". 

"Да, трябва да сме по-отговорни", допълни тя. 

Какво е нейното мнение за реформата в правосъдната система и смяната на главния прокурор? Ето: 

"Главният прокурор е уреден в Конституцията. Категорично всички сме за това, че не може да има вече единна и централизирана прокуратура, тази пирамидална структура трябва да приключи. Аз съм участвала във всички промени в Конституцията - от първата през 2003 година, но от пет поправки - четири са свързани с правосъдната система. Къде сме ние? Там, в 2003 година! Правени са един поправки, които не са решили проблемите ни".