Както казва модерното клише – социалните мрежи избухнаха. Този път направо не остана лидер на обществено мнение, който да не бе наистина „взривен“ от първата публична проява на Петър Илиев, след като бе номиниран от „Има такъв народ“ за силов вицепремиер и МВР-шеф.

„Върнете Волен, моля ви, това, което гледам в момента е сто пъти по-страшно от Волен!“, бе първата реакция на журналистката Веселина Седларска. 

С напредването на деня обаче позицията ѝ „ескалира“ от „Денят за размисъл дойде!“ до:

„Стойка Кръстева в коя телевизия беше сутринта? Мисля си, че можеше да свърши една много полезна работа.“ (Вероятно за съжаление на мнозина олимпийската ни шампионка по бокс от Токио обаче даваше интервю в различна телевизия.)

В последната ѝ (засега) реакция Седларска видимо пада жертва на отчаянието:

„О, Иван Кулеков спи ли? О, Иван Кулеков не види ли?“

Политологът Явор Сидеров също влезе в темата:

"Волен поне имаше харизмата на барабаните, коката, голите снимки в "Клуб М" и връзката с гаджето на сина си. Да се сбиеш в самолет и пред НАТФИЗ е по-секси, отколкото да крещиш на Виктор Николаев. (...)"

В поредица от постове и политологът Евгений Дайнов не пропусна нито изявата на Петър Илиев, нито последвалия призив на патрона му Слави Трифонов кабинетът да получи подкрепа от т.нар. партии на протеста:

„Изгледахте ли вече Петър Илиев по Нова? 

А сега си представете какво ще прави като началник на МВР и службите този изключително самовлюбен, агресивен, арогантен и конспиративно-обцесиран човек. 

Представихте ли си? Добре. Защото и аз си представих. 

Пак ще виснат милиционери на вратата с предупредителни протоколи... Което, разбира се, ще е най-малката беля.“

И още:

„Така... 

След сутрешната катастрофа с интервюто на Петър Илиев беше очевидно, че ИТН ще трябва да влезнат в режим на ограничаване на щетите. И - хоп! - поредния монолог на Трифонов. 

Поантата е, разбира се, че ДБ и ИБГНИ са виновни: "Не ми гледайте министрите, гледайте, че имаме съгласие по политиките и гласувайте, маскари, или ще се разправяме". 

Предателството на ИТН към каузата на истинската промяна е ужасно и катастрофално; не знам отсега, какви ще са последствията, но ще ни тежат в следващите години, не месеци.  

Всъщност, знам поне едно нещо: на фона на Славчовците герберите започват на много хора да им стават симпатични.“

А ето и реакцията на политолога Огнян Минчев:

"Мнозина тази сутрин гледали интервю. Разгневени, нажалени, уплашени... Ако акълът ни стига дотам, да знаем какво не искаме - и да отлагаме за неопределено бъдеще ясната представа за това какво искаме, къде отиваме, резултатите ще са тези. От 1990 г. насам ни управлява една нагла милиционерска шайка, която заграби всичко и чака удобен момент да извади сопата. Този момент идва. Това са все едни и същи хора - от 30 години насам. Сменя се само политическата им прислуга. Ние какво чакаме? Следващия след Слави?"

И коментар на още един политолог - Димитър Аврамов:

"По надменността, арогантността и самохвалството си кадрите на Има Такъв Народ вече надминават тези на ГЕРБ... и то още преди ИТН да са влезли във властта! Не ГЕРБ им трябваха години да конструират планините от политическа надменност, сътворени от ИТН за няколко месеца! На фона на настоящия проектоминистър на МВР например, Цветан Цветанов в най-разгърнатият си вид изглежда като възпитан колежанин...

(...) Демократична България, Изправи се.БГ, БСП за България нямат никакви политически задължения или ангажименти към попълзновенията на ИТН към властта. Ако подкрепят арогантно предложеното правителство на ИТН, ще произведат ново политическо чудовище!"

Една от най-показателните реакции на интервюто на Петър Илиев дойде от изпълнителя Ицо Хазарта:

"По-страшното е, че това лице преподава в СУ!
Има студенти, преподава на бъдещи юристи …
Позор!"
, коментира и журналистът Георги Тошев.

„С основание Слави забранява появата на хора от ИТН в студиата, защото говоренето и поведението им ограничава възможностите за игри с полусенки и задкулисно договаряне“, реагира с дълъг пост и бившият ни посланик в Москва Илиян Василев.

„Когато миналия месец разправях, че ИТН са формация, родена, за да убие политиката в България, ей точно това, което видяхме по Нова, имах предвид. (...)Остава само някой да се покатери по фасадата на Народното събрание и да закове неонов надпис "Няма не искам, няма недей" връз "Съединението прави силата“, реагира и живеещата в Лондон журналистка Мария Спирова.

С изключително горчива ирония реагира на интервюто и сатирикът Валдес Радев:

"А сега си представете преподавателя Кристиан Таков, царство му небесно, и след това си представете преподавателя Петър Илиев. Сега пак си представете първото. Дишайте и издишайте бавно."

„Нямам спомен да съм слушала (или вземала) тв интервю, в което събеседникът в студиото да използва толкова пъти местоимението АЗ. Така се обяснява лесно и самосравнението с Картаген, написа и журналистката Анна Цолова. - (Аз съм кален в битки, аз съм професионалист (казано няколко пъти), аз имам постижения, аз съм завършил с пълно отличие, аз съм първенец на випуска, аз съм завършил с шес нула нула (произнасянето на думите е запазено), аз съм един от любимите преподаватели в СУ, аз….)

Прави впечатление, че Петър Илиев говори за себе си и в трето лице.  Ленив и изяждащ звуците говор, който показва неуважение към публиката. Неуважението, ще кажете, е най-малкото. Не, нека да започнем от уважението към мнението на хора, които не ръкопляскат, когато светне бутона Applause.   

Липсваше дори и опит за овладяване на вербалната и особено невербалната агресия, която крещеше от екрана.

Кандидатът за власт заяви, че „прадедите му са водили атака на нож“. Докато гледах интервюто, усещах острието на ножа твърде близо. И не, не ми е смешно. 

Ако целта на сценаристите (нямам предвид сценаристите на Шоуто на Слави) е ГЕРБ да изглежда приемливо, целта започва да се постига. Не съм сигурна, че това е била целта. Но и така им се получава.    

ПП. Петър Илиев не отговори конкретно на нито един от въпросите. Въпросите за Барбадос (никой не говори, че Барбадос е данъчен рай, а място, където е възможно човек да има скрита и фасадна собственост) и за съмненията за плагиатство продължават да стоят.“

„На тая снимка съм на протест. Част от говорещите глави в момента са виждали протеста предимно по телевизията...“

„Гледам със закъснение участието на Петър Илиев в Нова...

Пичове! Ако този момък стане министър на вътрешните работи, ще е страшно. Аз такова поведение не съм виждал и у Бойко и у Доган и у който се сетите.

С цялото ми уважение към спечелилите изборите ИТН - хора, разберете, че вашите лица трябва да си сдържат нервите, защото иначе не става“, написа и популярният музикант и политик от „Глас народен“ Венци Мицов. 

И продължава:

„Сега, не приемайте този статус като симпатия към ДБ и ИБНИ. И те са истерични  хора и ако бяха на това дередже, щеше да е горе - долу същото. Справка - Антоанета Цонева в дебат с Мангърката преди няколко месеца.

Но понеже се каните да ме управлявате и защото аз имам право да ви тегля майни когато си пожелая, ще ви кажа - или се научете всички как да се държите, или аз и много като мен ще ви замеряме с разни предмети. 

Да си знаете. Защото при умряло БСП и при агонизиращ ГЕРБ вие сте на път да възкресите статуквото.

И честит понеделник. Само не знам оти ги ручахме жабетата по площадите. Вие, като протестиращи и аз като стажант - репортер, който ви отразяваше...“

И, за да завършим, както и започнахме - популярният карикатурист Христо Комарницки също реагира... с молба за връщане:

„Моля ви, върнете Цецоу!!!“