ТЕЦ "Марица изток 2" включва още един допълнителен енергоблок в работен режим и така общо действащите към този момент мощности на централата стават пет. Причината - покачващите се цени на електроенергията за индустрията у нас. 

Новината бе съобщена от Българския енергиен холдинг, а решението е взето след среща с дъщерните дружества на групата. Останалите три енергоблока на централата са в планов ремонт и няма как да бъдат "събудени". 

Очакването е, че допълнителната мощност ще успее още малко да намали цената, която през миналата седмица стигна рекордни стойности - близо 500 лв. на мегаватчас или с близо 70% отгоре на средноевропейската цена. 

Припомняме, че "Марица изток 2" започна да включва допълнителни блокове след като асоциацията на работодателите заплаши да да спре индустриалните мощности, заради бездействието на ръководството на ТЕЦ-а, който е в критично финансово състояние и заради бездействието на БЕХ. От холдинга твърдяха, че нямат инструмент, с който да повлияят на пазарното поведение на ТЕЦ-а и това наложи намесата на министерството на енергетиката. 

Причините за високите цени са няколко, но основната е екстремните температури. Огромното потребление създаде дефицит на пазара, което логично вдига цените. България продължи и да инася електроенергия. 

Днес в 13 ч. премиерът Стефан Янев има нова среща с работодателите, на която би трябвало да се обсъди ситуацията.