Оставки на ръководствата на Министерството на енергетиката и на Българският енергиен холдинг. Това искане продължават да поставят от Асоциацията на организациите на работодателите в България и след днешната си среща с министър-председателят Стефан Янев. Причината е вече известна - изключително високите цени на борсовия ток у нас, които са такива заради умишлени манипулации от страна на енергийното ръководство на страната, както твърдят от АОБР. 

"Имаме практически монопол на БЕХ на борсата, дружествата му предлагат по-голямото количество електроенергия на умишлено високи цени и умишлено създават дефицит", аргументира искането за оставки след срещата Васил Велев от АИКБ. 

По думите му, за проблемите се знае още от 2015 г., но никой не е послушал предупрежденията на работодателите. Никой не ги послуша и за обединението на борсата  с тази на Гърция, която по принцип има скъп ток заради георграфската си спефицика. ТОгава АОБР искаше обединение с румънската борса и оттам - със севереноевропейските. 

"Трябва да се сменят всички, които управляват енергетиката не в полза на хората, а в полза на някой, който стои отзад и извлича печалба", продължи Велев, без да назовава конкретни имена. Фактите обаче сочат, че големите печеливши са ТЕЦ-вече, свързани с Христо Ковачки и Ахмед Доган. 

Припомняме, че през миналата седмица цената на мегаватчас достигна невижданите почти 500 лв. или с близо 70% отгоре на средноевропейската цена. "Марица изток 2" започна да включва допълнителни блокове след като асоциацията на работодателите заплаши да да спре индустриалните мощности, заради бездействието на ръководството на ТЕЦ-а, който е в критично финансово състояние и заради бездействието на БЕХ. От холдинга твърдяха, че нямат инструмент, с който да повлияят на пазарното поведение на ТЕЦ-а и това наложи намесата на министерството на енергетиката. 

Причините за високите цени са няколко, но основната е екстремните температури. Огромното потребление създаде дефицит на пазара, което логично вдига цените. България продължи и да инася електроенергия. 

Служебният премиер Стефан Янев обяви пред бизнеса, че разбира притесненията, породени от състоянието на свободния пазар на електроенергия и високите цени.

„Високите цени на енергията, което рефлектира, разбира се, най вече в българския бизнес, частното предприемачество и особено в онези енергоемки производства, в които това до голяма степен се отразява в цената на крайния продукт и го прави потенциално неконкурентоспособен“, каза Янев.

Живков: Проблемите не са от вчера

ТЕЦ "Марица Изток 2" в момента работи така, както в близките години не е работила. В момента централата има включени 5 блока от общо 8, като три от блоковете й са в ремонти. 

Това каза служебният министър на енергетиката Андрей Живков на брифинг в Министерския съвет след среща на служебното правителство с представители на работодателските организации по повод високите цени на електрическата енергия на енергийната борса, пише пък БТА. 

Той изтъкна, че екипът на Министерството на енергетиката, когато е била подписана заповедта ТЕЦ "Марица Изток 2" да продава на 1 млн. мегаватчаса от тока си на регулирания пазар за едногодишен период, се е ангажирал с това ТЕЦ-а да не "остане само с този 1 млн. мегаватчаса". 

Целта е да се направи така, че при всяка възможна ситуация, която позволява пазарът, въглищната централа да може да предлага ликвидност на пазара.

Министерството на енергетиката поема ангажимент да се направи всичко възможно да се "успокоят" цените, чрез предлагане на ликвидност на електрическа енергия. Това означава максимално включване на мощности с подходящи нива на цените, добави Живков. 

За целта ще се проведат разговори с ръководството на ТЕЦ-а, за да се съкрати времето на обявените ремонти на блоковете си, и да може по-скоро да се въведат в реална експлоатация още мощности.

Андрей Живков изтъкна, че проблемите, които са довели до това "изкривяване" на пазара не са от скоро време. 

Има насложени много проблеми. Има проблеми, които са свързани с липсата на регулация на свободния пазар на електроенергия. Той даде пример, че в момента Министерството на енергетиката е наследило договори за ремонт на мощности от водните централи, които са с просрочени договори, не се извършват в срок и т.н.
Министерството прави всичко възможно да накара енергийните дружества да работят по подходя начин, така че тази криза да бъде овладяна, добави служебният енергиен министър.

Андрей Живков е готов да си подаде веднага оставката, ако някой му я поиска. Но той счита, че този екип на Министерството на енергетиката, откакто служебното правителство работи, е свършило много работа. Според него това е видно и по работата на ТЕЦ "Марица Изток 2", която от много време не е работила с пет енергоблока.