Единственият дебат в парламента по повод проектокабинета на "Има такъв народ" с премиер Пламен Николов, който трябваше да бъде гласуван днес, бе кратък диалог в началото на пленарното заседание между Александър Ненков (ГЕРБ) и шефа на парламента Ива Митева ("Има такъв народ").

В началото на заседанието Митева прочете дневния ред, в който точка за гласуване на проектокабинета не фигурираше.

"На път сме от политическа криза да отидем в конституционна. Къде е точката, в която трябва да се гласува проект за състав на министерския съвет", попита Ненков.

"Отнемам ви думата", прекъсна го веднага Митева.

И поясни, че има постъпило изявление от Николов, с което той поради лични причини оттегля кандидатурата си - макар в публичното пространство той да даде само политически причини. Митева каза още, че  нито една парламентарна група не е направила предложение за такава точка, а устни предложения са недопустими.

Още вчера юристи коментираха доколко Николов има право да оттегли кандидатурата си, след като неговият мандат е бил върнат на президента като изпълнен. Според експертите казусът е спорен, макар да е ясно, че няма как някой насила да бъде заставен да стане премиер.

Задаващата се конституционна криза все пак принуди ИТН да потърси съвет. В парламента, за участие в председателски съвет, е извикан секретарят на президента по правните въпроси - конституционалистът проф. Емилия Друмева.