"Всички участници в политическия пасианс" са част от статуквото. Това заяви отказалият се кандидат-премиер след внасянето на попълнен мандат за правителство Пламен Николов в профила си във фейсбук, повтаряйки тезите на лидера си Станислав Трифонов.

"Умните и красивите, елегантните и кресливите решиха, че келепирът стои над всичко. Ние, от ПП „Има такъв народ“, пък решихме, че това вече не е нашата игра", пише той.

Неосъщественият министър-председател даде три "лични причини", поради които не може да приеме да бъде министър-председател (нещо, за което няма подкрепа сред политическите сили в парламента):

“Не желая да завися от произвола на политически играчи, с които единственото, което ни свързва, е, че не искаме нови избори;
Вече нямаме естествени съюзници в този парламент, а изкуствени „борци“ против системата;
Нямам намерение постоянно да се лишавам от безспорни експерти в правителството, заради неаргументираните прищевки на политически псевдопартньори.”

Според Николов промяната "трябва да бъде истинска, а не просто имитация и най-долно менте", а останалите "псевдопатриоти" разбират протеста като средство за осребряване на внимание. Затова и "заветът на древните българи" - "политическите съчки да оформят здрав сноп", щял да остане неизпълнен, пише той, правейки аналогия с легендата за съвета на Кубрат към неговите синове.

"Когато границата на съвестта бъде прекрачена, е по-добре да си пожелаем да преминем през пречистващия огън на изборите", пише още той.

Той призовава българите да подкрепят ИТН, така че на следващия вот "бъдем безкомпромисни и спечелим безапелационно", за да не им се налага да участват в безпринципни пазарлъци. Николов е "украсил" поста си с обагрен в цветовете на българското знаме озъбен лъв, популярна картинка сред "патриотите" в социалните мрежи.