Парламентарните групи все пак успяха да намерят изход от създалата се конституционна криза, след като от "Има такъв народ" обявиха вчера, че оттеглят номинацията на Пламен Николов за министър-председател и състава на Министерския съвет, с което разписаната в основния закон процедура на практика не можеше да бъде изпълнена. Гласуване все пак ще има - но не на Николов като проектопремиер, а на волезаявлението му, че не желае да бъде кандидат.

Председателският съвет се събра извънредно днес, като в срещата участваха и конституционалисти. Специално поканена бе и проф. Емилия Друмева - секретар на президента по правните въпроси. В резултат: ще бъде изготвен проект на решение за това, че се приема волезаявлението на Пламен Николов. 

Очаква се да има и дебат, след което парламентарните групи са се разбрали, че ще приемат личната воля на депутата от ИТН и все още формално кандидат за министър-председател.

Понеже според процедурата - каквато е традиционно, трябва да се гласува първо кандидатът, а после и кабинетът (ан блок), утре на гласуване ще бъде подложено само заявлението на Николов. 

Председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова припомни и решението на Конституционния съд относно депутата от групата Делян Добрев, който искаше да напусне парламента, но парламентът не го пусна. През 2018 г. КС взе решение, че това е свободно изразена воля и тя не може да бъде спирана.

Очаква се проектът за решение да е първа точка в утрешния дневен ред.