Судан ще предаде на Международния наказателен съд (МНС) трима бивши ръководители на страната, включително сваления от власт автократ Омар Башир, издирвани по-специално за "геноцид" и престъпления срещу човечеството по време на конфликта в Дарфур, заяви днес външната министърка Мариам ал Махди, цитирана от Франс прес.

"Министерският съвет реши да предаде издирваните лица на Международния наказателен съд", каза министърката, цитирана от официалната информационна агенция "Суна", по време на среща с новия главен прокурор на съда със седалище в Хага - Карим Хан, който е на едноседмично посещение в Хартум.

Конфликтът в Дарфур, район в западната част на страната, започна през 2003 г. между преобладаващо арабския режим на Башир и бунтовници от етнически малцинства, които смятаха себе си за маргинализирани. Конфликтът отне живота на около 300 000 души и остави близо 2,5 милиона разселени, най-вече през първите години на въоръжено насилие, според данни на ООН.

Омар Башир (77 г.) беше свален от власт през април 2019 г., след месеци на безпрецедентно народно протестно движение.

През февруари 2020 г. преходното правителство, съставено след свалянето му, пое устен ангажимент да съдейства за изправянето на Омар Башир пред МНС, който издаде заповеди за арест срещу него и други фигури от предишния режим, за "престъпления срещу човечеството" и "геноцид" в Дарфур.

Другите двама представители на режима, които ще бъдат предадени на МНС, са бившият губернатор на щата Южен Кордофан Ахмед Харун и бившият министър на отбраната Абдел Рахим Мохамед Хюсейн, издирвани по същите обвинения. Арестувани след падането на Башир, те в момента са задържани под стража в Судан, отбелязва АФП, цитирана от БТА.