Русия и Молдова се договориха да вдигнат търговските ограничения и са готови за взаимноизгодни връзки, каза вчера висшият представител на Кремъл Дмитрий Козак, предаде Ройтерс, цитирайки Интерфакс, съобщава БТА.

През 2013 г. Русия забрани вноса на молдовски вина и спиртни напитки , едно от основните износни пера на бившата съветска република. Това бе възприето като отмъщение от страна на Москва заради желанието на Молдова да разшири връзките си с ЕС. В края на 2020 Кремъл отхвърли призивите на тогавашния бъдещ президент Мая Санду руските войски да напуснат сепаратисткия район Приднестровие, като заяви, че това ще дестабилизира обстановката.

Козак, заместник-ръководителят на администрацията на руския президент, се срещна вчера в Кишинев със Санду, съобщи ТАСС, позовавайки се на нейната говорителка. Козак каза, че са обсъдили широк спектър от въпроси, сред които уреждането на проблема с Приднестровието, утилизацията на намиращите се там боеприпаси с изтекъл срок, сътрудничеството за безмитни доставки на молдовски стоки в Русия. Договорихме се да си сътрудничим в двустранната търговия, за вдигане на наложените ограничения, добави Козак.

След разговора си с Козак Санду заяви, че Молдова е готова да поднови преговорите за уреждане с мирни средства на Приднестровския конфликт. Козак също каза, че скоро ще започне диалог по всички въпроси, засягащи Москва и Кишинев. Русия е готова да помогне на Молдова, но на взаимноизгодна основа и без да прави компромис с интересите си.