Постигнатото от САЩ и съюзниците им в Афганистан за 20 години война днес се разпада не за дни, а за часове. Талибаните вече контролират 65 на сто от страната и са завзели над 10 от 34-те провинциални столици. Американските военни прогнозират, че най-късно до три месеца в ръцете им ще падне и столицата Кабул.

Навсякъде радикалните ислямисти налагат средновековните норми на шериата, рушат до основи наченките на цивилизованост и демокрация, отказват да преговарят с официалните власти, докато не бъде отстранен президентът Ашраф Гани.

Анализаторите се питат дали ислямистките бойци искат да възстановят зловещия си емират от 90-те години на миналия век или се стремят към стратегическо предимство преди предстоящи преговори.

 
Западни столици заплашват да спрат жизненоважвата помощ за Афганистан и да поставят разрушената от войни и мизерия страна в изолация, ако властта там бъде сменена със сила. Досега това не впечатлява особено талибаните, които продължават офанзивата си.
 
Главна жертва на кръвопролитията е цивилното население. Европейските страни, които декларираха, че въпреки хаоса ще продължат да депортират незаконни мигранти от Афганистан, изглежда промениха намеренията си и временно спряха връщанията.
 
"Афганистанските правителствени сили рухват още по-бързо, отколкото американските военни лидери си мислеха, че е възможно само преди няколко месеца, когато президентът Джо Байдън разпореди пълно изтегляне. Но Белият дом, Пентагонът или американското общество нямат особено желание да се опитват да спрат разгрома, а и вероятно е твърде късно за това", пише днес в анализ Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
 
 
Байдън дава ясно да се разбере, че не възнамерява да променя решението, което взе през пролетта, въпреки че ситуацията изглежда върви към това талибаните да установят контрол, пише агенцията. Докато повечето американски войски вече си тръгнаха, а талибаните ускоряват завоеванията си, американските военни лидери не го притискат да промени решението си. Те знаят, че единствената значима възможност би била президентът да възобнови войната, която вече реши да спре.
 
Германия няма да отпуска финансова помощ на Афганистан, ако талибаните вземат властта и въведат шериат. Това заяви днес германският външен министър Хайко Маас пред телевизия Цет Де Еф, предаде Ройтерс.
 
"Ние отпускаме всяка година по 430 милиона евро (на Афганистан - б.р.). Няма да дадем нито един цент, ако талибаните превземат страната и въведат закона на шериата", каза Маас.
 
Междувременно швейцарската агенция по миграцията обяви, че прекратява репатрирането на афганистанци, чиито заявления за предоставяне на убежище са били отхвърлени. Мотивът за решението е влошеното състояние на сигурността в Афганистан.

Провинциални столици падат една след друга, чиновници и военни се предават

Талибаните превзеха днес още една провинциална столица в Афганистан, предаде Франс прес, цитирана от БТА, като се позова на представител на местните власти.
 
Град Газни, столица на едноименната афганистанска провинция, се намира на 150 километра югоизточно от Кабул. През последната седмица талибаните превзеха столиците на 10 от 34-те афганистански провинции, включително седем в северната част на страната - регион, където ислямистките бунтовници преди срещаха съпротива, отбелязва АФП.
 
"Мога да потвърдя, че Газни падна в ръцете на талибаните тази сутрин. Те поеха контрол над ключовите зони в града: офиса на губернатора, централата на полицията и затвора", каза пред АФП Насир Ахмад Факири, председателят на Провинциалния съвет на Газни. Той все пак допълни, че сраженията продължават на няколко места.
 
Талибаните също обявиха, че са превзели града.
 
По-късно днес АП съобщи, че талибаните са превзели и третия по големина град в страната - Херат - който е близо до Кабул.
 
Губернаторът на провинция Фарах в Западен Афганистан днес се е предал на талибаните, които в последните дни предприеха масирано настъпление в района, предаде ТАСС, като се позова на афганистанската независима осведомителна агенция Пажвок.
 
Заедно с губернатора са се предали неговият заместник и други чиновници от регионалната администрация - общо пет ръководители. Четирима служители на регионалната управа са избягали в Иран.
 
Афганистанската агенция съобщава, че бригада от афганистанската армия във Фарах също се е предала на талибаните, пише ТАСС, цитирана от БТА.
 
Във вторник вечерта ислямистките бунтовници установиха контрол върху Пули Хумри - столицата на провинция Баглан, на 200 километра северно от Кабул. Така талибаните се приближават към афганистанската столица както от север, така и от юг, посочва АФП.
 
През Газни минава пътят между Кабул и Кандахар - втория по големина град в Афганистан. Превземането му ще позволи на талибаните да прекъснат снабдяването на афганистанските правителствени сили в южната част на страната.
 
Газни и Кундуз - стратегически пункт на 300 километра северно от Кабул, през който минава пътят от столицата на Афганистан за Таджикистан - са двата най-важни града, превзети от ислямистките бунтовници при сегашната им офанзива, отбелязва още АФП.
 
В оранжево са контролираните от талибаните територии. Карта АП / БТА 

Офанзива по време на преговори

Афганистанското външно министерство обвини съседен Пакистан, че дори да не подпомага пряко, при всяко положение не възпрепятства дейността на талибанското движение, пише днес руският в. "Независимая газета".
 
Вестникът цитира изявление на външното министерство на Афганистан, в което официален Кабул настоява "правителството на Пакистан да предприеме сериозни и осезаеми действия срещу скривалищата на терористи" на пакистанска територия и да затвори транспортните маршрути, използвани от талибаните.
 
Правителството на Гани и преди е обвинявало съседната страна в подкрепа на въоръжените бунтовници. Редовно се съобщава, че много пакистанци воюват на страната на талибаните. Това са главно пущуни от радикални групировки, свързани с талибанското движение. Този път дипломатическото изявление привлича вниманието, защото съвпада по време с преговорите в катарската столица Доха между представители на САЩ, Пакистан, Русия и Китай, а също така на Узбекистан, ООН и ЕС. Очаква се в Доха да започнат и отделни консултации на американците с талибаните. 
 
Директорът на Центъра за изследване на съвременен Афганистан Омар Несар отбеляза пред "Независимая газета", че последните събития потвърждават предположенията за липса на единство между политическото и военното крило на движението. Твърде явно несъвпадение проличава в действията на талибанския политически офис в Доха и на бунтовниците в самия Афганистан.
 
"Офанзивата им поставя под въпрос изпълнението на дадените от тях обещания. На всички обещания, включително към Русия и Китай - и на обявените пред широката публика, и на необявените", сочи експертът.
 
Позовал се на източници в Пентагона, в. "Вашингтон пост" твърди, че според американските военни правителството на Гани няма да просъществува дълго след изтеглянето на войските на САЩ. И ще падне след месец, най-много след три.
 
По думите на Несар обаче не е сигурно, че падането на Кабул е въпрос на близко бъдеще. От една страна, военното крило на талибаните изглежда наистина залага на силата на оръжието. От друга, талибаните може би не разполагат с достатъчно възможности, за да унищожат докрай правителството на Гани.
 
"Те вложиха в това настъпление всичко, каквото имат. Привличат хора и от Афганистан, и отдругаде. Същевременно е ясно, че не могат много дълго да водят офанзивата с това темпо. В един момент тя ще издиша. Всичко зависи от това дали ще постигнат целта си, преди да дойде този момент", изтъкна Несар.
 
Аналитикът допуска и вариант, в който талибаните не си поставят за цел да превземат Кабул.
 
"Те искат може би да постигнат стратегическо провъзходство, а после да се върнат към преговори и да склонят на отстъпки, преструвайки се, че го правят под въздействието на световната общност", предположи той.
 
Днес талибанското настъпление се развива успешно, благодарение на два основни фактора: липсата на въздушна подкрепа за правителствените сили и ниската мотивация на част от привържениците на властта в Кабул. Нападателният порив на талибаните години наред бе възпиран от американската авиация. Но самолетите и дроновете на САЩ в небето на Афганистан стават все по-малко. Правителствените войски няма как да ги заменят със собствени сили.
 
Талибаните срещат сериозна съпротива там, където срещу тях се изправят формирования, в които не преобладават пущуните. С тях се водят упорити боеве. Но ако съдим по картата, показваща как напредват талибаните, движението побеждава и в региони с непущунско население.
 
Според Несар задачата минимум на талибаните в близко бъдеще е да задържат стратегически важния град Кундуз и едноименната провинция. А задачата максимум - да превземат Мазар-и-Шариф. Това е четвъртият по големина град в страната и загубата на контрол над него ще означава за правителството да изгуби контрол над Северен Афганистан. 

Евакуация?

Главният говорител на Пентагона Джон Кърби каза, че афганистанците все още имат време да се спасят от окончателно поражение, пише АП, цитирана от БТА.
 
"Нито една възможна развръзка не трябва да е неизбежна, включително падането на Кабул", е заявил Кърби пред репортери. "Не е задължително да стане така".
 
Байдън се изказа в подобен дух предишния ден, като заяви, че войските на САЩ са направили всичко по силите си през последните 20 години, за да помогнат на афганистанците.
 
"Те трябва да се бият за себе си, да се бият за своята страна", каза той.
САЩ продължават да подкрепят афганистанската армия с ограничени въздушни удари, но те засега не оказват стратегическо влияние и се предвижда да спрат, когато САЩ официално приключат своята роля във войната на 31 август. Байдън може да продължи въздушните удари след тази дата, но това изглежда малко вероятно, като се има предвид твърдата му позиция за спиране на войната, отбелязва АП.
 
Агенцията се позовава на най-новата американска военна оценка, според която Кабул може да попадне под натиска на бунтовниците до септември, а страната може да попадне изцяло под контрола на талибаните до няколко месеца.
 
Засега няма решение или заповед за евакуация на американски дипломатически персонал от Афганистан. Но служител е казал пред АП, че вече е време за сериозни разговори за това дали американската армия да започне да придвижва свои сили в региона, за да бъде готова, в случай че Държавният департамент призове за внезапна евакуация.
 
Служител от Конгреса е казал, че на заседание на Съвета за национална сигурност наскоро е било обсъдено предварително планиране за евентуална евакуация на американското посолство, но не се е стигнало до заключения.
 
Евентуален подобен план би включвал определяне на американски войски, авиация и други сили, които може да се наложи да действат от Афганистан или близки райони. САЩ вече имат военни кораби в региона, включително самолетоносача "Роналд Рейгън" и амфибийната формация на бойния кораб "Иво Джима" с 24-о експедиционно подразделение на морската пехота на борда.
 
Сигурността на дипломатическия корпус на САЩ се обсъжда от месеци, още преди бързите завоевания на талибаните. Армията отдавна има различни варианти за планиране на евакуация на персонал от Афганистан. Тези варианти може до голяма степен да бъдат определени от Белия дом и Държавния департамент.
 
Ключов елемент от тези варианти може да бъде това дали американската армия би имала безпрепятствен достъп до международното летище в Кабул, което да позволи системно извозване на персонал по въздух от столицата. При евентуално влошаване на обстановката може да се наложи американските сили да си пробиват път с бой, за да влизат и излизат, ако талибаните са проникнали в града.
 
Може също така да се наложи САЩ да решават кой да бъде евакуиран: само персонал на американското посолство и американската армия или и други посолства, американски граждани и афганистанци, работили със САЩ. В последната категория са бивши преводачи и хора, заплашени от ответни мерки от талибаните. САЩ вече започнаха да изтеглят стотици от тези афганистанци, помагали на войските през войната.