Властите в Италия казват, че остров Сицилия може да е поставил рекорд за топлина за всички времена в Европа, като е достигнал температура от 48,8 градуса по Целзий, съобщава Си Ен Ен.

Измерването е направено в град Сиракуза в сряда следобед, като антициклон, наречен от италианските медии "Луцифер" навлезе в страната и продължава да се движи на север в Апенините.

Продължителната гореща вълна около Средиземноморието - в Европа и в Северна Африка - причини някои от най -тежките пожари, наблюдавани там от години, отбелязва новинарският тв канал.

Горски пожар на о. Сардиния. Снимка АП/БТА

 

Най-високата температура, регистрирана някога в Европа, е била 48,0° C в Атина през 1977 г., според Световната метеорологична организация (СMO).

Рекордът в Италия беше потвърден от сицилианските власти, но трябва да бъде официално проверен от СМО, съобщана Си Ен Ен.

Южна Европа и Северна Африка са в плен на екстремни жеги

Екстремни жеги обхванаха днес по-голяма част от Южна Европа и принудиха хората да си стоят у дома по обед. Горещините унищожиха посеви, наложиха ограничения върху питейната вода, превърнаха обществените библиотеки в "климатични убежища" за разхлаждане и усложниха допълнително трудната задача на пожарникарите в гасенето на горските пожари, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

На много места прогнозите са за още по-топло време в близките дни.

В Италия здравното министерство издаде за 15 града предупреждения за високи температури и влажност, като пиковите стойности се очакват утре. Сред тези градове са столицата Рим, Флоренция и Палермо, а също и Болцано в Алпите.

Италианските военновъздушни сили, под чието управление е националната метеорологична служба, съобщиха, че във вътрешността на островите Сардиния и Сицилия температурите утре може да надхвърлят 40 градуса.

До Колизеума в Рим доброволци на гражданска защита раздаваха днес стотици бутилки вода на посетителите.

В Италия температурите над 40 градуса във вътрешните райони на Сардиния, Калабрия и Сицилия създават благоприятни условия за пожари, наред с продължителната суша, превърнала растителността в лесно запалим материал.

В Испания националната метеорологична служба предупреди за температури от 44 градуса в някои райони през следващите дни. В части на североизточната област Каталуня прогнозите бяха температурите да достигнат 42 градуса днес.

Властите в Барселона категоризираха 162 музея, библиотеки, училища и други обществени места в града като "климатични убежища". Тези обекти предлагат спасение от жегите, студена питейна вода, а персоналът им е обучен да оказва първа помощ при слънчев удар.

Екстремалните жеги на Иберийския полуостров, дължащи се на преноса на сух въздух от Африка, се очаква да отслабнат от понеделник.

Италианската селскостопанска организация "Колдирети" каза днес, че 20 процента от реколтата от домати в Южна Италия е съсипана от екстремните жеги и влажност.

Въпреки, че вниманието на всички е фокусирано най-вече върху жегите в Южна Европа, още по-големи горещини обхванаха северноафриканския бряг на Средиземно море. Температурите достигнаха 50 градуса в Тунис, което е рекорд за страната. Последният подобен рекорд в северноафриканската държава е от 1968 г. - 48,2 градуса.

В Алжир в повечето провинции в северната част на страната е въведена тревога за гореща вълна. Пожари, бушуващи в планинските гори и села в населените с бербери области на Алжир, отнеха живота на най-малко 65 души, включително 28 войници.