Талибаните днес завладяха град Пул-и-Алам, столица на афганистанската централна провинция Логар, който се намира на около 80 километра от столицата Кабул, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Бойците плениха губернатора и началника на разузнавателната служба в града, след като взеха контрол над правителствени сгради, съобщи Хасибула Станакзай - член на местния съвет. Информацията бе потвърдена и от Хума Ахмади, който е представител на провинцията в афганистанския парламент.

Провинция Логар има близо 120 хиляди жители. Обикновено от пътят с кола от Кабул до провинцията отнема около 90 минути.

Пул-и-Алам е 16-ата провинциална столица, завладяна от талибаните за една седмица.

Междувременно афганистанският телевизионен канал "Толо нюз", цитиран от ТАСС, съобщи, че известният в Афганистан политически активист и бивш лидер на муджахидините по време на съветската инвазия Исмаил Хан се е предал на талибаните, след като вчера те превзеха град Херат.

Според източници на телевизията, Исмаил Хан е бил последван в действията си от всички местни чиновници, включително и губернатора, както и от началника на местната полиция, който оглавява и един от корпусите на правителствените сили.

Говорителят на талибаните Забиула Муджахид от своя страна съобщи в Туитър, че посочените лица са се "присъединили към талибаните заедно със своите поддръжници".

Ислямистките бунтовници са на път да обкръжат столицата на страната Кабул - броени дни преди окончателното изтегляне на американските въоръжени сили от страната.

През последните 24 часа талибаните превзеха Кандахар, на юг, и Херат, на запад, съответно втория и третия по брой на населението град в Афганистан, а също и Хелманд, на юг. И трите града са столици на едноименни провинции.