Изключително брутални кадри на полицейско насилие от протестите през миналата година бяха показани днес в парламентарната комисия, която се занимава със събитията от миналото лято. Адвокат Николай Хаджигенов, който е намерил записите, заедно с министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, разказа, че баталните сцени са се случили на 10 юли 2020 г. 

Кадрите са от камера на Националната служба за охрана и обхващат пространството зад колоните пред входа на Министерския съвет. 

Записите показват как униформените влачат протестиращи граждани по паважа, как стъпват по телата им и как след това се снимат с тях. През цялото време протестиращите са с белезници.

Самият Хаджигенов обяви, че е търсил тези записи в продължение на година, но никъде не ги е намирал. От НСО му заявили, че нямат записи и че никога не са имали. После пък се оказало, че такива има, но те били собственост на службата. Бойко Рашков пък създал отдел от двама души, които да издирват записите и те били намерени буквално вчера вечерта. 

"Подобно укриване на доказателства за престъпление е престъпление само по себе си", каза Хаджигенов. 

Кадрите бяха изпратени до медиите в цялост по-късно през деня, както обеща Николай Хаджигенов. Ето ги и тях: