Ако се чудите каква е причината (а не поводът!) за гнусния  побой, нанесен от български полицаи върху невинни граждани преди година, то отговорът е ясен:

ЛИПСА НА ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА.

Тази липса води до злоупотреба със служебното положение на всеки - от простия полицай до министъра!

11 души в униформи (сред които и една жена, ритаща хвърления на земята протестиращ), въоръжени с пистолети и палки, демонстрират какво значи да се чувстват... да знаят, че са над закона! И това е само в началото на клипа - признавам си, че нямах сили да го изгледам целия.

Ние не знаем какво ще направи Народното събрание - ще избере ли кабинет или не, но трябва да сме наясно, че ако не направи нищо, за да има справедливост към пребитите хора и наказание за техните побойници, това ще е демонстрация, че побойниците на държавна заплата са толерирани. Толерирани от държавата и от властта.

И не, не искам да влизам в подробностите и да споря с вас, уважаеми хора, които ще кажете, че случаят е в ръцете на прокуратурата или МВР. Та нали това МВР преди година каза, че нямало бити? Та нима очакваме от цацаратурата... пардон - гешефтурата да намери силите и средствата, за да проведе читаво разследване на случая? Изминала е година - време достатъчно, за да направят нещо. Те не неправиха нищо, с други думи - те са част от "покриването" на случая, част от замазването и лъжата, че под колоните пред Министерския съвет нищо особено не се е случило.

Избрали сме народните представители, сред които има читави юристи и активни общественици, за да започнат (уви -  да започнат, а не да продължат) с промяната на това не просто усещане, а реално положение, в което законът се използва от властта, за да се гаври с гражданите. Същите граждани, впрочем, плащат заплатите на биещите ги полицаи. Да, това е факт - пребитите са онези, които плащат данъци, които влизат в бюджета, а после се преразпределят от Народното събрание, така че да има заплати за служителите в МВР.

Ако държавата не вземе мерки, това няма да е само удар срещу законността, а ще е удар срещу справедливостта, правосъдието, обществото, народа. Ако побойниците се разхождат необезпокоявани, а техните началници, които впоследствие се опитаха да ги укрият, за да няма наказани, това ще е не просто край на демокрацията, а знак, че над България небето не е синьо, а черно. Черно от бързо спускащия се мрак.

*Текстът е от фейсбук профила на автора. Публикуваме го с негово разрешение и без редакторска намеса. Заглавието и подзаглавието са на редакцията.