Председателката на парламента Ива Митева обяви извънредно заседание на Народното събрание във връзка с новите кадри на полицейско насилие от лятото на 2020 г.

Заседанието ще се провежда във вторник, 17 август, а на него ще бъде изслушван служебния МВР министър Бойко Рашков. Народните представители ще го питат какви са предприетите действия за установяване на лицата, превишили правомощията си, наложените наказания и взетите мерки за недопускане на подобни прояви.

"С възмущение, болка и тревога гледах публикуваните кадри с насилието над протестиращите млади хора през лятото на 2020 г. Споделям това не само като председател на Народното събрание и юрист, но и като гражданин, жена и майка", пише Митева в свое изявление.

Според нея българският парламент не може да остане настрана от показаното във видеоматериалите. Те не разкриха нищо ново - просто потвърдиха свидетелските показания на участвали в протестите през миналата година и подчертаха прикриването на кадрите от силовите служби.

Днес прокуратурата съобщи, че взима под специален надзор започналото още миналата година досъдебно производство за побоя срещу мирно протестиращи в София.