"Очевидно главният прокурор Иван Гешев се крие."

Така съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов коментира преди КСНС при президента Руме Радев твърдението на Гешев, че искане за изслушването му в извънредно заседание на НС или за изготвяне на доклад по конкретни дела би представлявало нарушение на принципа на разделение на властите. От ДБ настояват главният прокурор да се яви пред парламента, за да обясни какви действия е предприело държавното обвинение по случая с полицейското насилие по време на протестите м. г. 

„Господин Гешев очевидно се крие. Информацията, която изискваме от него, прокуратурата я е предоставяла многократно. Тя представлява обществен интерес и ние твърдим, че той се крие”, добави Иванов.

„Трябва да дойде и да поеме лична отговорност. Парламентът е върховен представителен орган и Гешев трябва да му предостави информация”, смята още той.

Преди заседанието на КСНС парламентарната шефка Ива Митева обясни, че съществува процедура, по която главният прокурор може да бъде поканен за изслушване в Комисията по правни въпроси.

"Едната точка за утре за дневния ред е проект на решение за внасяне на доклад от главния прокурор относно прилагането на закона по отношение дейността на прокуратурата и разследващите органи, свързани с полицейското насилие. Това е процедура, която вече е прилагана 2019 г., така че не виждам проблем този доклад да бъде внесен. До петък е срокът", обясни Митева на влизане в президентството.

Тя се надява още в сряда да бъдат сформирани парламентарните комисии.

 
Митева обясни, че според процедурата по правилника на НС на всеки три месеца Комисията по правни въпроси може да покани главния прокурор. Именно по тази процедура той ще бъде поканен.
"Всички комисии ще бъдат създадени в сряда, има готовност за тях, разпределени са местата. Утре ще свикам председателски съвет преди заседанието, за да мога да им обърна внимание. Призовавам да обмислят датата за президентските избори. Надявам се и този въпрос да бъде обсъден", каза още шефката на НС.
Тя вече свика извънредно заседание на НС във вторник по темата за полицейското насилие по време на протестите.
 
От думите на Митева стана ясно, че утре ще има и Председателски съвет.  На него тя ще призове парламентарните групи да започнат да обмислят датата на президентските избори. По Конституция Народното събрание насрочва този тип вот.