Част от представителите на парламентарни групи, представени на Консултативен съвет за национална сигурност при президента в понеделник, са гласували да не бъде допускан на него служебният икономически министър Кирил Петков. Причината - хипотезата, че все още е с двойно гражданство, което би направило и назначението му на поста невалидно. Всички партии без Демократична България и "Изправи се, БГ! Ние идваме" гласували Петков да не участва в заседанието.

"Представителите на ПГ гласувахме да не бъде допуснат. В момента е неясно с какво гражданство е. На този КСНС нивото на класификация е високо. Не може гражданин на чужда държава да присъства на такъв тип разговори”, заяви след Съвета председателката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Този казус е бил коментиран, Петков е бил запитан директно за гражданството му, но не е отговорил, и по нейни думи тогава лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ е напуснал заседанието. По-рано днес той заяви, че е подал отказ от гражданство, но не е ясно дали той е одобрен от Канада преди назначаването му за министър. Според Конституцията, този пост не може да се заема от човек с двойно гражданство, поради което и Конституционният съд образува днес дело - слез сезиране от ГЕРБ.

"С изключение на г-н Христо Иванов, всички останали гласувахме да не бъде допускан”, обясни Атанасова.

Самият Иванов отказа да коментира казуса, като отбеляза принципа на КСНС да не се изнася информация за случилото се вътре.

Останалите членове на КСНС също са били против изгонването на Петков, казаха првд Клуб Z участници в заседанието.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова определи КСНС като "тежък" и започнал лошо именно заради конфликта около гражданството на Петков.

Не е имало особен фокус върху започващата мигрантска криза, защото Кабул "беше превзет вчера", обясни Иванов. Основният фокус е бил върху актуализацията на бюджета.

"Той е конструиран в очакване на средства от Плана за възстановяване и развитие. Неясна е перспективата за влизане в действие на този план. ЕК очаква това да се случи при редовно правителство", заяви Иванов.

Нинова също коментира този проблем, но имаше и други критики към проекта за актуализация на служебния кабинет, които разкри и по-рано днес:

"Сериозно обсъдихме това, че в приходната част на бюджета се предвиждат 453 милиона от Плана за възстановяване и устойчивост, който не е внесен и вероятно няма да бъде внесен скоро. Под въпрос е дали тези приходи изобщо ще дойдат до края на годината. Настояхме те да бъдат изведени от приходната част и да бъдат компенсирани с нещо друго. Това дава несигурност, че ще се покрият разходи за 454 милиона. Категорично отново заявих позиция, че при наличие на 2,5 милиона броя ваксини "Пфайзер" няма нужда да се дават нови 16 милиона за още милион и половина броя ваксини, при положение че даряваме тези ваксини на трети държави. Това са излишни средства, които се дават в момент, в който не е необходимо. Поставих и въпроса по отношение на социалните разходи, въпроса за заплащане на хората, които работят по пътищата. Не са предвидени в бюджета. Поставих и редица други социални въпроси - за преизчисляването на пенсиите."

Според Иванов има как да се направи правителство с третия мандат, макар да е "много трудно". А по повод изказването на Мустафа Карадайъ днес, че "джипката вече се кара от Иво Прокопиев", отбеляза:

"Имам чувството, че г.н Карадайъ влиза в ролята на Волен Сидеров. Очевидно ДПС се чувства толкова изолирана и лишена от политическо съдържани, че се занимава с някакви много евтини конспиративни теории."