Тайван няма да рухне като Афганистан в случай на атака, заяви във вторник премиерът Сю Ценг-Чанг, цитиран от Ройтерс. Това на практика е индиректно предупреждение към могъщия съсед Китай да не се "заблуждава", че може да превземе острова.

Комунистическата страна, която възприема демократично управлявания Тайван за своя територия, засилва военния и дипломатическия натиск, за да принуди Тайпе да приеме китайския суверенитет. Това предизвиква безпокойство във Вашингтон и други западни столици.

Поражението на афганистанското правителство след изтеглянето на американските сили и бягството на президента предизвика дискусия в Тайван за това какво ще стане в случай на китайска инвазия и дали САЩ ще помогнат за защитата на Тайван.

На въпрос дали президентът или премиерът ще избягат, ако "врагът е пред портите", като в Афганистан, Сю увери, че те не са се страхували нито от арест, нито от смърт, когато Тайван е бил диктатура преди 90-те години на миналия век.

"Днес има мощни държави, които искат да погълнат Тайван чрез сила, но ние не се страхуваме да бъдем убити или арестувани", каза той. "Ние трябва да пазим тази страна и тази земя, а не да бъдем като определени хора, които винаги издигат престижа на врага и омаловажават нашата решителност."

Това, което се случи в Афганистан, показа, че ако в една държава има вътрешен хаос, никаква външна помощ няма да има значение и тайванците трябва да вярват, че могат да се защитят, добави Сю.

Той също посочи, че бързото овладяване на скорошния ръст на заразените с COVID-19 е доказало какво може да се постигне, когато Тайван е обединен.

"Ние също казваме на чуждестранните сили, които искат да нахлуят и да завладеят Тайван - не се заблуждавайте", добави Сю, визирайки Китай.

Съединените щати, както повечето страни, нямат официални дипломатически връзки с Тайван, но са най-важният им международен поддръжник и доставчик на оръжия. В Тайван обаче отдавна има опасения, че в случай на китайска атака САЩ или няма да имат желание, или няма да са в състояние да се притекат на помощ на острова.

Президентката Цай Ингвен ръководи амбициозна програма за военна модернизация, за да направи китайската инвазия възможно най-трудна.