Не трябва цената на политическата безотговорност и инат да се плаща от обикновените граждани. Това заяви лидерката на "Изправи се, БГ! Ние идваме!" Мая Манолова по време на днешните консултации на партиите с президента Румен Радев.

Държавният глава изтъкна, че когато се говори за принципни позиции, в парламента няма "многобройни" и "малобройни" партии, и позицията на ИБГНИ е много важна.

Манолова отбеляза многото проблеми на българите в момента - не само икономическата криза и другите последствия от пандемията, но и множеството пожари в страната. Според нея и пожарната, и доброволците, които се борят с бедствията, имат нужда от допълнителна помощ.

"Смятаме, че е неуместно, нечестно пред българските граждани да се търсят сега политически дивиденти, да се вкарва държавата в предизборна кампания, и с цел някакво електорално предимство да се поставят под риск интересите и животът на българските граждани."

ИБГНИ вижда три инструмента, с които тези решения могат да бъдат намерени. Основен е актуализацията на бюджета, която от коалицията ще подкрепят. Втори е подготовката за предстоящата мигрантска вълна от Афганистан, а третият - създаването на кабинет, макар и с краткосрочен мандат - до пролетта.

"От "Изправи се БГ! Ние идваме", направихме всичко възможно да бъде сформирано правителство с първия мандат. Направихме всякакви компромиси. Отказахме се от позиции и следване на политически решения", заяви Манолова.

"Но едноличните решения, подходът чрез доминация на силата, отказът да има подписано споразумение, в което да бъдат фиксирани приоритетите с ясни срокове, в крайна сметка доведоха до това, че не беше реализирано правителство с първия мандат."

Това означава, че при опит за кабинет с третия мандат трябва да се избегнат всички грешки, за което в ИБГНИ имали подробна "пътна карта".

"Независимо от това на коя политическа сила ще бъде връчен третият мандат, ние като най-малката политическа сила ще положим всички усилия този мандат да бъде реализиран. Ще настояваме обаче всички разговори да станат публично, пред очите на гражданите, за да не се стига до махленски изрази за предателство и други обиди. Хората очакват отговорно поведение."

ИБГНИ ще иска кабинет без партийни лица и с включване на министри от служебния кабинет, заявиха още категорично от формацията.