Страстите в парламента около дебата по т.нар. комисия "Буджака" доведоха до интересни разкази от парламентарната трибуна. Макар и останали недоизказни и в стил "вадене на кирливи ризи".

С недомлъвки от трибуната бяха изговорени няколко неща: че Станислав (Слави) Трифонов е предлагал на Мая Манолова да не се кандидатира за кмет на София на местните избори 2019 г., като това предложение било придружено с нещо в замяна. Както и че Манолова предлагала на "Има такъв народ" в хода на преговорите за кабинет да обещаят някакви постове на "Демократична България", а после да се отметнат.

Напрежението между партиите, които до вчера преговаряха за съставяне на правителство, витаеше още от ранните часове на деня. Бе ясно, че няма да се гласува, както е по процедура, предложението на ИТН за министър-председател и за състав на кабинета. От ИТН не са искали дебат по това в залата, разказаха депутати. Но такъв бе неизбежен. Както и декларациите по повод провала на мандата, направени от парламентарните групи, като лайтмотивът бе - има ли съглашателство между ИТН и ДПС.

Така ни в клин, ни в ръкав, в кулоарите на парламента от ИТН направиха изявление, с което се атакуваха ДБ, "Изпрви се БГ! Ние идваме!" и БСП. В което обаче се бе "прокраднало" и следното изречение: 

"Парламентаризмът се изразява в репликата "Обещайте му нещо на Христо, пък после няма да го изпълните!".

Малко по-късно, от трибуната, декларация чете и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. От която не разбрахме каква е позицията на Движението по събитията от изминалите седмици на преговори за кабинет, когато оттам пазеха мълчание. Но пък и там имаше "прокраднало се изречение" - персонална атака към съпредседателката на ИБГНИ Мая Манолова:

"В биографията си ще видите едно твърдо ДПС зад вас".

На мига Манолова поиска думата, но председателстващата заседанието Татяна Дончева не й я даде и обяви почивка. Което не попречи на Манолова да изчете по-късно декларация на свой ред. В която също се съдържаха любопитни елементи. А именно:

"Нали не очаквате ние, които се изправихме на местните избори в София срещу модела на "орлетата", сега да премълчим гнездото на Сокола, което се свива в този парламент? Не! Няма да има такова гнездо! Или поне няма да бъде с наше участие".

Публична тайна е, че "орлетата" са Орлин Алексиев и Орлин Иванов - двамата знакови дългогодишни общински съветници от ГЕРБ в София, първият от които бе шеф на бюджетната комисия, а вторият председател на СОС.

Алексиев бе в СОС от 2007 г. и изкара три мандата. Той бе ключов фактор във връщането на Общинска банка под контрола на Столичната община, като бе представител на общинския съвет в Общото събрание на банката от 2011 г.  Злите езици говорят, че е имал твърде значителна роля в управлението на града.

Изненадващо обаче през 2019 г. "орлетата" не намериха място в листите на партията.

Дотук тези реплики изглеждат несвързани. Но напрежението "избухна" по време на обсъжданията на комисията "Буджака", които очаквано прераснаха във взаимни обвинения около преговорите за кабинет и в последствие техния провал, за това ИТН с ДПС ли работи, предвид факта, че двете партии внесоха искането за тази комисия.

Така темата за това имало ли е незаконното строителство в Созополско се редуваше с разчистването на лични сметки. Когато председателят на групата на ИТН Тошко Йорданов изненадващо заяви от трибуната:

"Христо Иванов заяви в нашата парламентарна стая, пред петима човека, че той трябва да одобри който и да е кандидат за министър-председател, членовете на МС и всяко едно бъдещо назначение по контролни органи. Иначе губим подкрепата. Ако това не е кадруване, аз съм висок три метра баскетболист.

Мая Манолова пък заяви пред мен и Виктория Василева: "Обещайте му нещо на Христо Иванов и после не го изпълнявайте". Готов съм да отида на детектор на лъжата, за да потвърдя думите на тези двама лицемери".

Ядосана на трибуната излезе Манолова, която пък "заби" следния "пирон":

"Ето затова настоявах разговорите да се водят публично.

Ако исках да падна на вашето ниво, г-н Йорданов, можех да кажа как и срещу какво г-н Трифонов ме убеждаваше да не се кандидатирам за кмет на София. И въпреки това, аз излязох срещу ГЕРБ".

Което пък препраща към репликата от сутринта за "орлетата". И по-специално - към Орлин Алексиев, коментираха по-късно пред Клуб Z депутати.

А докато Манолова изговаряше тези думи - очевиден, макар и недоизказан намек за "подкуп" да не се кандидатира срещу Йорданка Фандъкова (с която отидоха на балотаж, като кандидатката на ГЕРБ спечели с малка преднина), Тошко Йорданов викаше от мястото си "Кажи го". Но Манолова не каза нищо повече, комисията бе набързо гласувана, а заседанието приключи.