"Призовавам парламента най-после да приеме поне един закон - този пакет за актуализация на държавния бюджет."

Това заяви в сутрешния блок на БНТ служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов.

"Връчването на третия мандат е най-конфликтната и финална фаза на този процес по връчването на мандатите за съставяне на правителство - при него е определен както срокът, в който трябва президентът да предостави мандата на избрана от него парламентарна група - 7-дневен, и в същия срок да се върне мандатът като успешно или неуспешно реализиран", обясни Стоилов.

Министърът каза още:

"Президентът има реален интерес да се състави редовно правителство."

Той се аргументира - включително, че това би дало на Радев по-голяма свобода, защото ще го облекчи от тежката отговорност (като кандидат-президент) да отговаря за резултатите на служебното правителство.

В отчета си на служебното правителство той заяви, че били директно "хвърлени в дълбокото", а очевидно и при организацията на изборите се справили да намалят корпоративния и купен вот (б.р. - Клуб Z напомня, че ГЕРБ загуби около 200 000 гласа от предишните си резултати).

Той изтъкна дейностите срещу корупцията при издаването на българско гражданство, за Агенциято по вписванията, където трябва да се свърже българският Търговски регистър с европейския и др. Посочи и дейностите си с ВСС - поискания анализ на спецправосъдието, дебата по съдебната карта и споровете за прокуратурата.

Относно проверките в затворите служебният министър на правосъдието каза, че е установено, че стандартът на българския затворник е "доста висок" (както е известно, той изнесе данни за фрапиращи цени, на които е купувано кафе за лавките от държавно предприятие Фонд "Затворно дело", б.р.).

"Проблемът има две страни - и двете заслужават значително внимание. Едната се отнася до обществените поръчки, за това доколко рационално се използват влаганите средства, тъй като там отиват голяма част от най-големите ресурси, които се отделят в рамките на бюджета на Министерството на правосъдието", каза Янаки Стоилов.

Другата страна на въпроса е - как се управлява имуществото, имотите на министерството, от самото предприятие.

Той посочи, че очаква от НС да реши въпроса с преобразуването на ДП Фонд "Затворно дело". Това, освен че би дало възможност на осъдените да работят повече, ще поевтини храната и ще повиши нейното качество.

Тепърва по негова заповед ще се прави актуализиран списък на всички имоти - както на министерството, така и на второстепенните разпоредители.

Янаки Стоилов коментира и казуса с намалената присъда на убиеца на 6-годишно момиче от Сотиря (министърът се срещна с бабата и дядото на Кристин в деня на обявяване на окончателната присъда, б.р.):

"Бабата и дядото на момичето изразиха тревога дали няма много бързо да бъде облекчена присъдата на момчето, за което това не е първата криминална проява. Аз им обясних, че преди да изтекат 20 години не може да бъде направено искане за смекчаване на тази присъда", каза Стоилов.

"Смятам, че един от недостатъците на нашата съдебна система е, че тя невинаги е достатъчно добре и на достъпен език обяснява своите практики. Съдебната власт трябва да обяснява своите актове, така че хората да разберат какво означава това и защо е постановено едно решение", добави Стоилов.

Министърът напомни, че именно по тяхна инициатива се е стигнало до ограничаване на намаляването на наказанията при съкратената процедура (след частично или пълно самопризнание от извършителя).

"Тук възниква голям проблем, който е на цялото ни общество - неговата културна и социална деградация. Защото аз съм бил на срещи с такива хора и виждаш, че по-възрастното поколение - това са хора, които са учили, които работят... В средното поколение има хора, които са учили, но само част от тях работят. А в най-младите - преобладаващата част - нито учат както трябва, нито вероятно някога ще работят."

Според него вече не съществуват „тези социални мрежи, които да предотвратят самите престъпления. Да предотварят именно формирането на хора, които са опасни за обществото".

"Ние се нуждаем от политическа реформа. Нуждаем се от съдебна реформа... Но без дълбока социално-икономическа промяна в страната - нека да няма илюзии, че положението ще се промени. Това обаче е задача на следващото правителство - независимо дали ще бъде редовно или служебно."

В заключение той се обяви за "промяна в начина на мислене, който е доминирал през последните повече от две десетилетия".