Даниела Митева - която до 2009 г. - тоест до идването на ГЕРБ на власт, оглавяваше Агенцията по вписванията, се завръща на поста. Правосъдният служебен министър Янаки Стоилов обяви решението, включващо и отстраняваше на настоящата шефка на агенцията Габриела Козарева.

Това стана днес в рамките на отчета пред медии за изминалия месец от встъпването на екипа на Стоилов - включващ и зам.овете Мария  Павлова и Иван Демерджиев.

Заявка, че такава смяна ще има, дойде вчера по време на отчета на служебното правителство за 1 месец на власт. 

 
До ситуацията се стигна след откази Търговският регистър да впише нови управителни органи на болниците "Лозенец" и "Александровска". Служебният здравен министър заподозря "нагласена работа". 
 

В Агенцията по вписванията, Инспекторатът към министъра на правосъдието и одитът установиха редица недостатъци и нарушения, заяви днес Стоилов, който представи отчет на свършената от министерството работа. Въпросният одит е причина за смяната, обясни той.

Първо, Европейската комисия е започнала процедура за нарушение и неизпълнение за свързването на Търговския регистър към т.нар система БРИС, което е трябвало да стане преди 4 години - през 2017 г. Забавило се е и създаването на регистъра за овластяването и пълномощията, обяви още министърът.

По думите му Козарева на практика не е направила нито една стъпка в посока да се осъществи препоръката на ЕК.

Затова пък Стоилов посочи, че е силно озадачен от кадровата й политика - възлови длъжности в АП са държани без титуляр, като не са обявявани конкурси. Няма зам.директор, няма главен секретар, няма юрисконсулт.

Така на практика Козарева е управлявала еднолично, но пък назначената от нея... изпълняваща длъжността главен секретар елегантно си увеличила заплатата от 1200 на 4200 лв.

Това не попречило на Козарева - по една щастлива случайност да се самоопредели като управляващ по 2 европроекта по прословутата Оперативна програма Добро управление (ОПДУ) с общо възнаграждение от рода на 26 000 лв.  По тях директорката трябавло да бъде контролирана от... същата дама - и.д. главен секретар.

Изобщо днес зам.министър Деверджиев говори за "техники" в АП, които са на ръба на закона и дори отвъд. Спомена, че те ще бъдат представени на прокуратурата.

Например - в Агенцията нямало щатни служители по сигурността на информацията, а били наети... с граждански договор двама служители на "Информационно обслужване" за по 5000 лв. на калпак.

По никакъв начин не е уреден и разпореден достъпът им - до какви нива на информация могат да достъпват и на администраторски данни, посочи той.Деверджиев провел "културен разговор" с Козарева. За 4-годишното несвързавне на Търговския регистър самата тя се съгласила, че не е добре, но казала че "не успяла да се пребори със служителите".

На журналистически въпрос министър Стоилов каза, че му е известно, че новата титулярка Даниела Митева е отстранена навремето именно след прокурорска проверка за злоупотреби със софтуер. Но попита - прави ли се разлика между проверяване и резултати.

 
Другите постъпки на Янаки Стоилов
 
"Проведени бяха среща с почти всички организации в правната сфера. По мое предложение ВСС прие да се изготви анализ за 10-годишен период на Специализираното правосъдие.
Все още очаквам информация, която предстои да бъде дадена. Предложихме дискусия по предложения модел за нова съдебна карта.

Всяка седмица организираме приемна за гражданите - практика, която доста години е била изоставена", отчете още Стоилов. 

Той и екипът му посочиха част от находките, до които са ститгнали след проверките.

Също в Агенцията по вписванията Инспекторатът установява, че ако в началото на 2017 г. необработените годишни финансови отчети са били около 350 000, сега гонят милион. (и всичко това - при поддъжане на цели 35 незаети щатни бройки от Козарева).В сферата ва българското гражданство - сега от издаването на указа на вицепрезидента до получаване на удостовение минава 8, 9 - 10 месеца.

Янаки Стоилов посочи, че това освен затруднение е и предпоставка за "тъвърде лоши практики за хора извън ажгенцията и нейни служители.

С промяна на вътрешните правила се надяват срокът да бъде свален на няколко седмици - до месец.

Традиционно - най-голям интерес будят големите обществени поръчки в министерството  - за около 75 млн. лв.

МП е сключило договор за ремонт на магазин и превръщането му в складово помещение в частта - строителен надзор, инвеститорски контрол и авторски надзор за 43 000 лв.

"Вероятно това са хора от ранга на Франк Лойд Райт, които ще контролират преобразяванета на един магазин в архивно депо – мрачно се пошегува Янаки Стоилов, визирайки великия архитект, споменаван непрекъснато и във фирма за измамници "Опасен чар". - Това е дейност за 6 месеца - става въпрос за едно помещение с размерите на голям апартамент."

Българските затворници чрлез лафките са снабдени с най-качественото кафе, чиято цена от 8 лв. в свободната магазинна мрежа, е стигнала 30 лв. на кг. - марковите кафета могат да се закупят на много по ниско, отчита ръководството на МП.

"Има олекотени завивки, които изглеждат 2 пъти по-скъпи и дезинфекционни материали на спиртна основа, което е забранено за внасяне", посочи още министърът

Заместничката му Мария Павлова изброи, че са проверени общо 5 обществени поръчки - 4 по техен сигнал и една по самосезиране от АДФИ.

Проверява се и станалата пословична поръчка за храненето в затворите, както и за дезинфекция и за изключителното оскъпяване на дрехите на надзирателите, за което Клуб Z писа и за което самите служители и синдикати вдигнаха вой.

Само доставката на храни и напитки на едро за лафките и бюфети е за 15, 5 млн. лв посочи Павлова.
 
 

Проверяван е и сигналът на земеделския производител Светослав Илчовски – че, за да го респектират, му е показван клип с издевателства над Миню Стайков в предварителния арест.

От януари 2017 до май 2021 г. в местата за лишаване от свобода има 9 случаи, свързани с половата неприкосновеност на лицата, лишени от свобода, каза зам.министърката.

Всички те са докладвани на прокуратурата, като по 3 има отказ, по 6 са образувани досъдебни производства, а по 2 вече има присъди.

Случаите са от Варна,  Белене, Враца, Ловеч, общежитието в Смолян, затвора в Пловдив и ареста на "Г. М. Димитров" в столицата.

Не са установени данни кореспондиращи с изразеното от г-н Ичовски, каза Павлова.

Затова пък дори в момента на проверките на техния екип било оферирено - да наемат за изпита за юридическа правоспособност зала до 450 човека в Интер експо център в София срещу 38 000 лв без ДДС.

Като направили проучване и се свързали с университети, наели зали за 600 лв. общо.