На вероятно последното си посещение в Русия като канцлер на Германия Ангела Меркел бе посрещната от руския президент с цветя и "Добър ден" на немски (Guten tag).

Двамата се срещат точно година след опита за отравяне на руския опозиционер Алексей Навални, като отношението на властите спрямо критика на Кремъл ще бъде обсъждано на разговорите.

Друга основна тема за Путин и Меркел е мирният процес в Източна Украйна, както и газопровода „Северен поток 2“, който заобикаля Украйна и я лишава от транзитни такси.

Няма да бъде подмината и ситуацията в Афганистан.

В неделя Ангела Меркел ще посети Киев за разговори с президента Володимир Зеленски.

Путин обяви, че Германия остава един от основните партньори на Руската федерация в Европа и в света и изрази увереност, че посещението на Меркел в Руската федерация ще бъде не просто сбогуване като канцлер, но и изпълнено със сериозно съдържание.

"Искам да отбележа, че ФРГ остава един от основните партньори за нас, в Европа и за целия свят. По-специално, благодарение на вашите усилия през последните 16 години като федерален канцлер. Вторият търговски и икономически партньор след Китай. Въпреки факта, че през 2020 г. имахме доста сериозна рецесия, сега имаме почти двойно увеличение на търговията през първите шест месеца", каза Путин.

Президентът също посочи успешната работата на руско-германските "двустранни механизми, групи и форуми". 

"Сега се провежда Годината на Германия в Русия, година, свързана с развитието на икономиката".

В този момент речта на държавния глава бе прекъсната за няколко секунди, след като телефонът на Меркел звънна и канцлерката го извади от джоба си, за да го изключи. И Путин продължи:

"Постоянно провеждаме телефонни разговори. Имаме много въпроси, които изискват обсъждане в личен формат, така че съм сигурен, че това не само с прощално посещение. с решението ви да не бъдете избирани по-нататък за федерален канцлер, но и посещение, изпълнено със сериозно, бизнес съдържание", каза Путин.

Меркел беше по-обрана от домакина си в изявлението.

"Много благодаря на президента Путин. Разбира се, има за какво да си поговорим. Не мога да не спомена, че преди 80 години Германия нападна Съветския съюз и по този повод току-що положих венец пред Гробницата на незнайния воин. Имаме разногласия в мненията, но е добре, че можедам да говорим помежду си и да поддържаме контакт".

Меркел маркира и някои от темите за обсъждане - двустранните отношения, ситуацията в Афганистан, темата за гражданското общество в Русия и други.

Разговорът се провежда в Зелената стая в Кремъл. 

Външният министър Сергей Лавров и помощникът на президента Юрий Ушаков също участват в срещата в ограничен формат от руска страна, а от германска - официалният представител на правителството Стефен Зайберт и ръководителят на Групата по външна политика и политика на сигурност на службата на федералния канцлер Ута Кристина Байнхоф. След протоколната част преговорите ще продължат при закрити врати.

За последен път Путин и Меркел се срещнаха лично на 19 януари 2020 г. в Берлин на международна конференция за Либия. По време на пандемията от коронавирус лидерите разговаряха по телефона на няколко пъти, последният такъв разговор се състоя на 21 юли. 

Очаквайте подробности.